Тернополяни, які переобладнали авто на газ, можуть повернути частину грошей

Уже 1120 жителів обласного центру і Тернопільського хочуть скористатися податковою знижкою. Саме для цього вони і подали у податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік.

Утім, шансом отримати повернення сплачених коштів скористалися ще далеко не всі. Дехто просто не здогадується про таку можливість. Про це «Терену» розповів заступник начальника Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції (ОДПІ) Володимир Гузенков.

Студенти можуть повернути 2-3 тисячі гривень.

-Практично усі студенти-контрактники або їхні батьки мають право на отримання податкової знижки - до 15% від вартості навчання. Тобто якщо вони на рік сплачують, приміром, 15 тисяч гривень, то повернути собі можуть 2-3 тисячі. Але про знають не всі…

Податкова знижка для фізосіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума чи вартість витрат платника податку-резидента у зв'язку із придбанням товарів, робіт, послуг у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді зарплати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Платники податку, які бажають скористатися правом на податкову знижку за підсумками 2015 року, повинні протягом 2016 року до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси подати річну податкову декларацію і деякі підтверджуючі документи. У них обов'язково мають бути відображені: вартість товарів, робіт, послуг, строк їх продажу,  виконання чи надання. І тоді – жодних проблем не виникає…

-Згадані мною вище декларанти, звісно ж, розраховують на повернення коштів із бюджету…

Громадяни, які мають намір використати своє право на отримання податкової знижки, мають право - а не обов’язок (!) - подати декларацію. Дійсно, значна частина платників торік вносила плату за навчання дітей, переобладнувала транспортні засоби на інші види палива, сплачувала кошти за іпотечними кредитами. Тож частину податку на доходи, сплаченого із зарплати, а це, як ви сказали, - приблизно 15%, можна повернути, подавши декларацію.

Оскільки таких декларацій нині - 1120. Сума до повернення складає майже 1 млн 500 тис. грн. Нагадаю, такі декларації подають упродовж усього року – до 31 грудня.

Право на податкову знижку виникає не завжди.

-Змоделюю ситуацію: громадянин працює і проживає у Тернополі, але прописаний у Золочеві на Львівщині. У 2015 р. навчав сина на платній формі навчання. Де йому подавати декларацію –  у Золочеві чи у нас?

Декларацію, як я вже казав, подають до податкової інспекції за податковою адресою платника, тобто за місцем реєстрації, згідно із паспортом. Отже, у змодельованому вами випадку чоловікові треба йти до Золочівської інспекції.

-Ще є одне запитання про знижку. Чи має право громадянин на податкову знижку у частині суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений?

-Так, такі випадки бувають. Фізична особа може включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом лише при дотриманні умов, що житловий будинок чи квартира, що будується чи придбається, мають бути визначені як основне місце проживання. Якщо ж протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений, фізособа не має права включати до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом.

Потрібно подати підтверджуючі документи.

-У 2015 році громадянин переобладнав машину на газове паливо. Чи правда, що він може подати декларацію і мати право на податкову знижку? Які документи треба надати із фірми, яка це робила?

-Звісно, такий власник автомобіля буде мати право на податкову знижку, якщо у минулому році отримував зарплату і сплачував податки на доходи. Податковий кодекс дає таке право власникам транспортних засобів, якщо вони переобладнали  їх із використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

До декларації у такому випадку необхідно додати документи, що підтверджують оплату таких послуг і акт виконаних робіт.

-А протягом якого періоду можна отримати кошти, якщо декларацію на знижку подали зараз, у квітні?

-Сплачений податок, який підлягає поверненню, у зв’язку із використанням права на податкову знижку, повертається протягом 60 календарних днів після подання декларації.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео