Вишита ікона Матері Божої Зарваницької на Тернопільщині

Ікона Матері Божої Зарваницької, вишита Іванною Мокринською, духовно збагачує і єднає родини та всю громаду Настасова.

Вишита бісером ікона Матері Божої Зарваницької появилась у Настасові наприкінці 2014 року з доброї волі поважної християнської родини пані Галини Мокринської, котра взяла на себе всі фінансові та організаційні клопоти. А її донька Іванна дарувала людям цей справжній шедевр сакрального мистецтва, повідомляє agroprodservice.

Ідейним натхненником цього задуму став отець Роман, який власне започаткував величну ходу ікони від хати до хати у Настасові.

Глибоко символічно, що саме на п'ятдесятилітній ювілей Галини Мокринської уся її родина їздила у Вищу духовну семінарію імені Йосифа Сліпого, що у Великій Березовиці. Тоді архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ Василій Семенюк благословив ікону і дав дозвіл на відвідування нею кожної настасівської родини. А у вересні 2015 року витвір настасівської рукоділлі зустрівся із чудотворною іконою Зарваницької Богородиці з малим Ісусом на руках у Зарваницькій церкві Пресвятої Трійці.

Після намолення у місцевому храмі та Зарваниці настасівська ікона на Святу Покрову минулого року першою навідалась на обійстя і до домівки отця Романа, а згодом від сусіда – до сусіда, з вулиці – на вулицю.

Цьогорічний передвеликодній обхід настасівських родин завершився у хаті Євстахія Палагнюка. За офірувані під час ходи ікони кошти вже придбано новий дзвін для дзвіниці місцевої церкви. На храмовий празник Вознесіння Христового, який цьогоріч у Настасові припадає на 9 червня, ікона навідається до родини Валентини Борівець.

Кожну хату, куди приносять ікону, відвідує отець Роман. До неї моляться за чистоту помислів, прощення один одному, взаємну підтримку, за здоров'я і мир в Україні.

Емоційність цього духовного дійства вражає своїми глибиною і змістом. А ще воно стало засобом єднання дітей зі своїми батьками, які в силу обставин вимущені заробляти на хліб насущний для родин далеко за межами отчого дому.

Молитва маленького онука пані Іванни Чернявської – Володі - до Богородиці про щасливе повернення із заробітків батька до сліз зворушила присутніх на молебені. Цей приклад непоодинокий і є чи не найбільшим агрументом на користь великої справи особистого духовного єднання, яку роблять у Настасові отець Роман за участі парафіяльного священика отця Михайла, за що греко-католицька громада висловлює їм свою пошану і вдячність.

Витоки сили ікони Матері Божої Зарваницької сягають глибини століть. Вона своїм омофором накриває всю велику українську родину, яка сьогодні, у дні випробувань,  потребує особливої підтримки і віри. А це їм дають Всевишній, Син Божий та Пречиста Матір Божа.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео