Строкова військова служба – це обов’язок, нагадують у Тернопільському військкоматі

Весняний призов на строкову військову службу цього року триватиме із 5 травня до 30 червня. У різні роди військ загалом планують набрати 500 наших земляків.

Про це сьогодні, 18 квітня, розповів начальник Тернопільського обласного військового комісаріату Володимир Катинський.

- Термін зобов’язання вийшов 15 квітня, - каже він. – Попередньо відомо, що близько 20 чоловік потраплять у державну службу спецтранспорту, близько 100-120 чоловік – у прикордонні війська, також майже 100 осіб – у Нацгвардію, решта – у різні роди військ Збройних Сил України. Тому, щоб не було зволікань, а пізніше – якихось негараздів, що чиєсь прізвище потрапило у список розшукуваних.

Призову підпадають громадяни України, яким на день відправлення у частини за місцем дислокації виповнилося 20 років, а також - ті, кому ще немає 27-ми. Втім, у військкомат викликають і молодших, розповідає тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу комплектування і призову обласного військового комісаріату, майор Петро Сирко.

- У людей виникає запитання: чому кличуть дітей віком від 18 до 20 років, - зауважує він. – Тому відразу хочу роз’яснити: цим юнакам потрібно з’явитися у військкомат, пройти медичну комісію, щоб ми знали їхній ступінь придатності до військової служби. Згодом цій категорії призовників нададуть відстрочку, відповідно до їхнього віку.

Військові наголошують: строкова військова служба - обов’язкова для всіх молодих українців, тому після отримання повістки призовники повинні з’явитися у військовий комісаріат. Якщо ж повістку не надіслали, хлопцям рекомендують самим упродовж 10-ти днів із часу оприлюднення Указу Президента прийти у військкомат. А тих, хто ухиляється від служби, будуть розшукувати працівники Національної поліції. Такий закон, наголошує Володимир Катинський.

- Мене взагалі дивує постановка завдань на Тернопільщині щодо розшуку і примусового приводу тих, хто має захищати рідну Україну, - каже обласний військовий комісар. - Її волю виборювали діди-прадіди, а наше сучасне покоління, знаючи, що вони не потраплять на передову, знаючи, що вони спершу проходитимуть вишкіл, а лише після цього поповнять військові частини, уникають служби. І ми повинні їх чомусь розшукувати.

Чіткий план відправки строковиків ще невідомий. Утім, перші юнаки у військові навчальні центри для підготовки до служби точно не поїдуть раніше 10 травня, запевнив Володимир Катинський.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео