Традиції писанкарства у духовному вихованні зборівчан

Звичай робити писанки та крашанки виник у нас в Україні дуже давно. Спосіб виготовлення писанок хоч і простий, проте вимагає неабиякого хисту, адже малювати на опуклій поверхні яйця значно тяжче, ніж на рівній поверхні полотна чи паперу.

 У Зборові вже почали готуватися до Пасхи. 16 квітня цього року,  на парафії храму Новомучеників українського народу пройшов майстер-клас з писанкарства, в якому мали змогу взяти участь всі бажаючі.

Із слів отця Михайла: «Розписувати писанки можуть усі, від 15 до 115 років».

Жителі захоплено розбирали заготівки, які підготували майстри з молодіжної громадської організації  «Молода  Просвіта» .

Разом із дітками прийшли і батьки на майстер-клас із розпису яєць. Навчалися малювати справжні українські писанки разом і діти, і дорослі. Діти не боялися тримати в руках «писачок» над запаленою свічкою. Кажуть, з розтопленим воском на крашанки потрапляє і частинка їх віри та сподівань на кращу долю України.

Із розповіді мами Анастасії: «Розписувати пасхальне яйце разом зі донькою - неабияке задоволення».

Щиро дякуємо молодим майстрам з «Молодої  Просвіти» за їхній талант, який надихав  зборівчан  у власні писанки вкладати не тільки душу, а ще й поезію. А також усім парафіянам м. Зборова, хто долучився і нашим гостям з с. Присівці.

Ірма МАЛИНОВСЬКА

Вибір читачів за тиждень

Відео