Художник із Бережан започаткував мистецьку акцію-протест проти російськомовного радіо

Мистецьку акцію-протест проти окупації українського інформаційного та культурного простору  оголосив відомий в Україні та за кордоном художник Олег Шупляк.

"Єдине в Бережанах радіо FM "Радио Пятница" пропагує російську культуру і як з цим не борються місцеві жителі та влада, а управи на радіо нема", - пише митець на своїй сторінці в соцмережах .

У бережанців і справді нема вибору. Із 32 пісень плейлисту єдиної ефемки тільки 4 - українською мовою, а решта - російською. Серед виконавців переважають російські " поп-звезды ". Українських виконавців вмикають переважно вночі, щоб показати - закону дотримуються. 

"Не думав, що напишу, але наболіло... Ну, не то, щоб наболіло, бо я не слухаю "Радио Пятница" спеціально... але вимушено чую його з вікон авто, зайшовши у крамницю, краєм вуха з гаджетів дітей. Воно, здавалось би, зрозуміло - єдине музикальне ФМ у Бережанах (альтернативи немає). Ну і що, що на 95 відсотків російськомовне? Хіба справа в мові? Ну і що, що репертуар у кращих (гірших) традиціях 90-х від "лебедя на пруду" до "владимирского централа"?

Мені не дають спокою питання:

1. Хто вирішує за нас, яким контентом заповнити наш інформаційний простір?

2. Чому ми дозволяємо це?

3. Може це ідеологічна диверсія, спрямована на уми нашої молоді, в той час в той час, коли бійці віддають життя?

4. А може я помиляюсь? Може і справді цей "культурний" продукт пострадянського розливу смакує більшості наших земляків?" - написав ще у вересні 2015-го на своїй сторінці в соцмережах художник.

А ось - пост від 22 січня 2016-го: "Пройшло майже півроку після публікації. Сьогодні вирішив знову промоніторити бережанський радіоефір. Перше, що почув: "развернісь душа - желай чєво нада!" Я так розумію, російський світ впевнено завойовував позиції у нашому ефірі, а теперішня бережанська влада, яка позиціонує себе вкрай націоналістичною, у цьому питанні повністю безсила. Чи є на то рада?"

   А ось, як повідомляють «Бережани та Бережанщина», яку відповідь отримала та влада від Нацради з питань телебачення та радіомовлення:

Що ж, зрозумівши, що від держави допомоги мало, Олег Шупляк взявся протестувати по-своєму. 

"Відтепер на кожну свою світлину з Бережанами буду додавати цю "симпатичну" наліпку, щоб "захистити" єдине в районі розважальне FM "Радио Пятница" з його прекрасним на 95% російським пострадянським репертуаром середини 90-х (Шуфутинский, Кіркоров, апіни-ляпіни і т.д.), - сповістив митець на своїй сторінці в соцмережах. - "Нехороші" наївні люди спробували писати скаргу у Нацраду України з питань радіотелемовлення, але звідти їм дали рішучу відсіч і показали готовність захистити 99,9% україномовного населення району від спроб перешкодити "Радио Пятница" нести у душі наших співгромадян добрий і світлий "русский мир" у найкращих його проявах. Тому прошу приєднуватись до акції бережанських (і не тільки) митців, фотографів, дизайнерів, працівників культури, журналістів і просто небайдужих громадян", - закликає до підтримки художник Олег Шупляк.

    Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото – соціальні мережі

Вибір читачів за тиждень

Відео