Перед Пасхою на Тернопіллі переймаються здоров’ям бійців АТО

Як слід вирішувати нагальні проблеми релігійного життя краю? Яким чином долати психічні проблеми, спричинені подіями на сході? Як допомагати воякам, які повертаються додому у важкому психологічному стані?

Про це йшлося під час засідання Ради церков, створеній при обласній держадміністрації. Її спеціально скликали напередодні Пасхи.

Серйозна проблема – зловживання алкоголем

- Ми зобов’язані надати руку допомоги тим, хто відстоював цілісність і суверенітет нашої держави, усім суспільством, об’єднаними зусиллями органів влади, медичних установ, громадських організацій і служб соціального захисту спільно із церковними організаціями, - вважає голова обласної ради Віктор Овчарук.  

Турбує владу і те, що чимало вояків привозять зі сходу серйозну проблему – зловживання алкоголем. Подолати її власними силами можуть далеко не усі. Тож без помочі духівників не обійтися. Такої ж думки – і голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Він подякував святим отцям – представникам різних конфесій за допомогу українській армії, родинам загиблих і демобілізованих бійців.

- Хочу висловити слова вдячності священнослужителям за підтримку і допомогу, за збереження мирного, сприятливого духовного клімату у нашому краї, за те, що ви своїм словом і молитвою допомагаєте Україні вистояти у нелегкий час бойових дій на сході, - каже очільник Тернопілля.

Потрібно підібрати священиків-психологів

Принагідно Степан Барна нагадав, що в країні оголосили демобілізацію, тож слід готуватися до масового повернення вояків із фронту. Звісно, їм потрібна буде опіка отців-психологів, які зможуть надавати духовну допомогу фахово.

- Потрібно підібрати священиків-психологів, провести із ними тренінги, щоб вони могли працювати тут так само ефективно, як капелани в АТО, - додає директор благодійного фонду «Карітас», отець Андрій Марчук. – Не всі вояки довіряють отцям, які є в їхніх селах. Рідко хто йде на контакт зі звичайним психологом. Боєць хоче спілкуватися саме зі священиком, який може знайти до нього підхід.

Відтак священик поділився напрацюваннями «Карітасу» у напрямку реабілітації бійців. А Віктор Овчарук як медик за фахом нагадав про Центри реабілітації бійців АТО, створені у різних медичних закладах краю. Від допомоги священиків там ніхто не відмовляється.

- Напередодні свят ми також плануємо відвідати вдома родини загиблих, демобілізованих бійців, а також тих, хто отримав поранення, - продовжує Степан Барна. – Будемо вдячні отцям, якщо вони приєднаються.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео