Районку зі Збаража відпустили "на волю"

Районну газету "Народне слово" депутати районної ради на своїй сесії відпустили  "у вільне плавання".

 -  Проте, депутати зробили це неохоче. Вимоги закону про роздержавлення виконати захотіли не всі. Із 27 присутніх у сесійній залі народних обранців "за" проголосували 19, а решта "утрималися" - бютівці та "добрі самаряни"(правда не всі). Для прийняття рішення 19 голосів було достатньо, однак зрозуміти тих, хто утримався, важко, - пише у соцмережі голова районної ради Світлана Боднар.

Склалося враження, що або на зло це роблять, бо чим гірше буде колективу редакції, який, до слова, на 50 відсотків складається з людей, які віддали газеті більше двох десятків років життя, тим їм краще, або просто не читають законів і навіть не прагнуть розібратися. Варто зазначити, що даний проект рішення і протокол зборів колективу про участь у першому етапі роздержавлення, депутати розглянули на двох профільних комісіях - гуманітарній та з питань спільної власності, тобто було досить часу і можливостей щоб розібратися, але, напевно, не було бажання.

- Особисто мене, - пише Світлана Бондар, - найбільше здивувала позиція голови фракції ВО "Батьківщина" Олексія Кондрацького - демократична політсила проти свободи слова і незалежності ЗМІ!? Більше того, він наполягав, щоб уже з початку цього року припинити будь-яке фінансування районки, не фінансувати програму її підтримки. Аргумент, що газета стане незалежною не раніше 1 січня 2017 року, не сприймався категорично. Збараж мав шанс "прозвучати" на всю Україну, адже відпускати районку довелося б уже за рішенням суду, бо законодавчо чітко прописаний алгоритм дій для комунальних ЗМІ і саме вони мають виключне право обирати спосіб та етап роздержавлення, а не співзасновники. Приємно, що такі депутати від партії "Добрий самарянин" як: Роман Мацик, Микола Катеринюк, Олександр Бочковський, Клавдія Панасюк та від ВО "Батьківщина" - Жанна Цетнар, Іван Олексюк керувалися під час голосування власним розумом, а не позицією голів своїх фракцій, які вирішили "утриматися".

Отож, Збаразька районна рада та Збаразька райдержадміністрація( згідно з розпорядженням голови РДА, яке було підписане того ж дня), відпустили районну комунальну газету у «вільне плавання», вийшовши зі складу співзасновників. Трудовий колектив редакції відповідно до Закону України  "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації " вирішив взяти участь у першому етапі реформування комунальних ЗМІ.

Газета  "Народне слово " зберігає свою назву, цільове призначення, мову видання та тематичну спрямованість. З редакцією терміном на 15 років буде укладено договір оренди приміщення, в якому знаходиться газета, з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій. Окрім того, Збаразька районна рада та РДА зобов’язались після реформування газети, укласти з редакцією  "Народного слова" договір на висвітлення діяльності районної влади.

   Довідка  "ТЕРЕНу " З 1 січня 2016 року набув чинності ухвалений у грудні 2015 року закон  "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації ".

На першому етапі будуть реформовані ЗМІ та редакції, які звернулися з відповідними клопотаннями та були внесені до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо. Не пізніше 1 липня 2016 року видання та редакції будуть включені до переліку тих ЗМІ, що реформуватимуться на першому етапі.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото – Світлана Боднар.

Вибір читачів за тиждень

Відео