Тернопільська лікарня №3 тепер сама зароблятиме гроші

Тернопільська лікарня №3 відтепер є комунальним підприємством. Питання «Про створення комунального некомерційного підприємства» ухвалили на останній сесії міської ради.

Окрім того, на засіданні затвердити статут новоствореної установи і уповноважили директора-головного лікаря подати цей документ на реєстрацію до державного реєстратора, як цього вимагає законодавство.

«Реформа медичної галузі уже давно на часі»

Ухвалені зміни, на думку ініціаторів проекту, дозволять лікарні заробляти на себе. Така заява переконала не усіх. У деяких депутатів виникли запитання щодо збереження робочих місць за нинішніми працівниками. Окрім того, політики цікавилися, чи зможе лікарня далі обслуговувати тернополян, які мешкають на «Дружбі». Звучали навіть пропозиції перенести розгляд цього питання на наступну сесію. Мовляв, треба роз’яснити працівникам закладу суть реорганізації.

- Реформа медичної галузі уже давно на часі, - каже головний лікар міської комунальної лікарні №3 Юрій Лазарчук. - А неприйняття Верховною Радою законопроектів, які перебувають на розгляді, не дає можливості медицині розвиватися. Забезпечення фінансування для надання меддопомоги – недостатнє. Рішення про перетворення нашої установи на комунальне некомерційне підприємство зумовлене саме недофінансуванням. А тепер ми зможемо ширше запроваджувати інші господарські методи забезпечення лікувального закладу.

Після реорганізації розширять перелік платних послуг

Питання реорганізації лікарні №3 вперше виникло ще у 2013 році. Тоді проти змін були чимало тернополян. Тепер спротиву не буде, запевнив пан Лазарчук. Адже заплановані зміни не вплинуть на пацієнтів, закріплених за медичною установою. Кошти із бюджету на їхнє забезпечення лікарня отримуватиме і надалі. Головний лікар також переконував, що ніхто приміщень не продаватиме. Зрештою, питання про відчуження чи продаж комунального майна на сесіях розглядають самі депутати.  

- Якби лікарня перейшла на некомерційне комунальне підприємство, для нас би відкрилися перспективи розвитку лікувального закладу, - каже Юрій Лазарчук. - Сьогодні ми вже маємо певні платні послуги, а після реорганізації зможемо їх розширити. Якщо ж людина із району звернеться і захоче у нас полікуватися, то так – це буде платно.

Хоча «за» проголосували лише 27 депутатів, для прийняття рішення цього вистачило (у міській раді нині - 42 депутати плюс мер – прим.).

Віра ОЛЕСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. Міська комунальна лікарня №3 - один із кращих лікувальних закладів Тернополя. Уже понад чверть століття там на високому рівні надають медичну допомогу. І з року в рік авторитет лікарів і медперсоналу зростає завдяки сумлінній праці і вагомим успіхам на ниві збереження і відновлення здоров'я не лише тернополян, а й мешканців інших областей України, йдеться на офіційному сайті закладу. Міська комунальна лікарня №3 добре відома не лише в Україні, а й за її межами: у Німеччині, Польщі, Італії, Іспанії, Франції, Нідерландах, Канаді, США. 

Вибір читачів за тиждень

Відео