Тернополяни можуть помолитися до ікони, де зображені наші земляки (фото)

Ікону «Новомучеників Тернопільської Землі» освятили в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці сьогодні, 22 квітня.

Новий образ розмістили у захристії храму, що на вул. Сагайдачного, 14. Приступити до неї уже може будь-хто із вірян, повідомив настоятель собору отець Орест Павліський.

Символи на іконі не є трагічними

- Вітаю вас усіх із такою важливою дниною, - каже священик. – Адже освяченню ікони передував дуже довгий процес реставрації захристії. Ще у липні минулого року ми із отцем Віталієм Козаком і художником Ігорем Зелінком почали шукати правильні форми цього приміщення. А тоді вже з’явилася ідея чимось заповнити цю нішу у стіні. Плащаницю, яка тут зберігалася, ми розмістили ближче до святилища. Бо хотілося дати щось нове і надзвичайне.

Ікона виконана на сучасному матеріалі. Художник використав традиційні олійні фарби і позолоту. Як пояснили мистецтвознавці і науковці, образ природно поєднав у собі традиції візантійського живопису, давні релігійні символи  із ознаками сьогодення. Так, на передньому плані ікони зображена Діва Марія, яка оплакує Свого Сина. Хоча і цей символ не є трагічним, бо називається «Не ридай мене Мати». Адже за смертю Христа прийде його Воскресіння. Позаду Них зображений символічний хрест. Присутні і гілочки пальми, а вгорі – символ відродження переслідуваної 40 років Церкви.

Серед святих - восьмеро наших земляків

Утім, головними зображеннями, по суті, є постаті Новомучеників Тернопільської Землі. Йдеться про вісьмох священиків, які постраждали за віру під час гонінь Української греко-католицької віри після псевдо собору 1946 року.

Нагадаємо, Папа Римський Іван Павло ІІ визнав святими 26 українських новомучеників. Обряд беатифікації відбувся 27 червня 2001 р. у Львові під час літургії візантійського обряду. Восьмеро наших земляків тепер – серед святих: Микола Цегельський, Микола Конрад, Василь Величковський, Микита Будка, Григорій Хомишин, Яким Сеньківський, Віталій Байрак і Зиновій Ковалик. Причому їхні зображення на іконі доволі реалістичні.

- Насправді, я хотів якомога далі втекти від тієї реалістичності, аби досягнути справжньої іконографічної пластичності, - каже Ігор Зелінко. – Наші земляки – гідні того, аби їхні лики зображали на іконах, аби до них молилися. Тож варто поширити такі ікони і на парафії, звідки походять наші священномученики.

До слова, в освяченні ікони брали участь гості Всеукраїнської науково-практичної конференції на тему: «Українська греко-католицька церква у сучасних процесах розвитку українського суспільства (до 420-ліття укладення Берестейської унії, 70-ліття від початку переслідування УГКЦ)». Цей захід цими днями відбувається на базі історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео