Тривоги тернополян із гуртожитку на Текстильній (фото)

Мешканців гуртожитку за адресою Текстильна, 2 довели до відчаю, тож люди черговий раз вирішили шукати підтримки у міських депутатів.

Під час сесії Тернопільської міської ради 21 квітня на захист протестувальників став депутат Іван Сороколіт. Його настільки «дістав» цей задавнений конфлікт на окрузі, яким він раніше опікувався, що депутат зробив емоційне звернення до колег і громади.

До слова, «Терен» уже докладно писав про складну ситуацію, в якій опинилися мешканці гуртожитку за адресою Текстильна, 2. Про це читайте ТУТ і ТУТ.

«Не оберігайте нас, будь ласка!»

- Апофеоз цинізму та нівелювання поняття громадська організація. Адже громадська організація із невинною назвою «Асоціація жителів гуртожитків «Оберіг» тероризує жителів гуртожитків! – розпочав свій «спіч» Іван Сороколіт. - Живуть собі мешканці гуртожитку тихо-мирно. І ні з того, ні з сього третя сторона, яка не має жодного стосунку до гуртожитку, стає вкрай стурбованою, що на її думку всередині гуртожитку мешканці здійснили перепланування житла із порушеннями норм! Причому так стурбувалася, що вже понад півроку міську раду тероризує, а віднедавна - ще й в суд подала.

Виявилося, Іван Сороколіт разом зі своїм колегою Романом Навроцьким (теперішнім депутатом, обраним на тому окрузі – прим.) відвідував усі судові засідання у цій справі.

- Я спостерігав те «кіно», - додає він. - На суд ані члени громадської організації, ані її голова не приходили. А юрист, який представляв їхні інтереси, казав, що не орієнтується в справі, бо її йому щойно передали. Треба віддати належне судді, який фахово підійшов до справи і на етапі розгляду справи по суті запитав представника «Оберегу»: «Яка мотивація у членів вашої організації? Які саме ваші інтереси ущемлені?»

Зі слів Івана Сороколіта, мешканці Текстильної, 2 уже хором звертаються до ГО «Оберіг» і просять: «Не оберігайте нас, будь ласка!». Але у цій організації вважають, що мають оберігати мешканців навіть проти їхньої волі.

- Страшно уявити, якщо «Оберіг» дізнається, що в сесійній залі розетки заземлені не за ДБН, - продовжує депутат. - Гадаю, сумління змусить їх терміново звернутися в суд, щоб скасувати введення в експлуатацію будівлі міської ради!

Люди роздратовані тяганиною і розчаровані

Як «Терен» уже писав, головою ГО «Оберіг» є Ольга Шахін. Суд за їхнім позовом нещодавно завершився. Суддя не підтримав звинувачень про порушення будівельних норм, допущених мешканцями гуртожитку при переплануванні кімнат. Але «віз і нині там» - справа із приватизацією з місця не зрушилася. 

Нагадаю, люди добивалися дозволів на приватизацію помешкань у гуртожитку, а у міській раді їх не давали. До того ж, депутати минулого скликання виділили земельну ділянку фактично під вікнами Текстильної, 2 під будівництво багатоповерхівки. І забудовувати ділянку мало підприємство «Ексклюзивбуд Плюс», співзасновником якого є М.Шахін, тобто чоловік Ольги Шахін. Висновки – робіть самі.

До речі, жоден мешканець гуртожитку на Текстильній не входить до ГО «Оберіг». Звісно ж, люди роздратовані тяганиною і розчаровані у бездіяльності влади. Вони виявилися «найстійкішими» - пікет тривав навіть після емоційного виступу Івана Сороколіта.

Нагадаємо, на сесію приходили й інші активісти. Про їхні вимоги «Терен» писав ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Відтепер мешканці гуртожитків зможуть приватизувати своє житло без проблем. Відповідний законопроект №1076 днями ухвалили у Верховній Раді. Він стосується «удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків». Про це повідомляє прес-служба парламенту. До слова, Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договори купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому. 

Законодавчі зміни дають мешканцям гуртожитків:

  • право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом;
  • приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію;
  • приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність;
  • право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати у гуртожитку, а й члени їхніх сімей;
  • приватизація житлових приміщень у гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео