Кременець взявся за відновлення шедевру майстрів Львівської школи Пінзеля

У Кременці розпочався рух за відновлення та реставрацію святині, яку за різними версіями, створили майсри Львівської школи ІоаннаГеорга Пінзеля.

Голова громадської організації «Нові Волинські Атени», заслужений працівник народної освіти України, професор Афанасій Ломакович, повідомили «ТЕРЕН» у районній раді, звернувся до громадськості краю із закликом відновити фігуру Богородиці в Кременці.

- Цікава минувшина та багата історія древнього Кременця. У 25-тисячному місті за багатовіковий період зосереджено потужний пласт історичної та культурної спадщини, - каже Афанасій Ломакович. - Ми знаходимося на відомому туристичному маршруті, який поєднує родовід польського поета Юліуша Словацького зі стежками Тараса Шевченка, історію козаччини із просвітницькою діяльністю Гуго Коллонтая і Тадеуша Чацького, релігійними святинями Почаєва, Божої гори й архітектурним комплексом ордену єзуїтів.

Такий вагомий і колоритний історичний спадок підтверджує нашу високу європейську культуру і християнську духовність.

На жаль, віражі історії не завжди були прихильними до міста і міської громади. Як результат, багато об’єктів знаходяться в занедбаному стані, втратили привабливість, а найцінніші знищено. Серед них - скульптурний шедевр школи Іоанна Георга Пінзеля - статуя Кременецької Богородиці.

Ідею відтворення втраченої скульптури підтримав широкий загал кременецької громади.

Активом громадської організації «Нові Волинські Атени», меценатами міста виготовлено проектно-кошторисну документацію, ведеться макетування скульптурних елементів, готуються дозвільні документи. Уся організаційна робота та початкове фінансування здійснювалися командою ініціаторів.

- Але в майбутньому, - каже професор з Кременця, - підготовчі роботи і саме будівництво вимагатиме значних матеріальних і фінансових затрат. Тому звертаємося до кожного кременчанина, до всіх небайдужих краян, хто має можливість фінансово, матеріально і морально приєднатися до нашого гурту, проявити патріотизм і долучитися до відтворення духовного оберегу Кременця.

 Надіємось на співпрацю із громадськими іцртитуціями і релігійними організаціями усіх конфесій, очільниками різних гілок влади, з депутатським корпусом міста і району.

- Повернути святиню із забуття - справа честі місцевих підприємців, діячів громадсько-політичних і культурно-мистецьких організацій. Громадська організація «Нові Волинські Атени» продовжить організаційні роботи, зобов’язується довести розпочату справу до завершення і відтворити втрачений шедевр - статую Кременецької Богородиці, започаткувавши тим самим великий проект розбудови, збереження і реставрації культурної спадщини краю, - йдеться у зверненні Голови громадської організації «Нові Волинські Атени», заслуженого працівника народної освіти України, професора Афанасія Ломаковича до громадськості краю про відновлення фігури Богородиці в Кременці.

До сказаного додамо, що у Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка відбулась художня рада, де головував професор Афанасій Ломакович. На раді обговорювались питання, щодо можливості реконструкції найціннішої частини Ізуїтського колегіуму, а саме балюстради, у центрі якої стояла Кременецька Мадонна. У художній раді взяли участь: член Національної спілки художників України, художник Гапяк І.Г. , член Спілки архітекторів України, автор численних пам’ятників і меморіальних комплексів Блисюк В. І., представники влади, настоятель римо-католицького костелу Лукаш Грохля, учений секретар Державного історико-архітектурного заповідника,кандидат історичних наук, доцент  Савчук В.Д., ініціатори реконструкції Кременецької Мадонни.

 І ще. Свого часу один із кандидатів в народні депутати України, а саме Володимир Клименко і заснований ним благодійний фонд «Галичина-Волинь» мали намір підтримати проект щодо відновлення скульптури Кременецької Богородиці. Інформацією щодо подальшої реалізації проекту «ТЕРЕН» не володіє. Нагадаємо, що ця тема вже піднімалась у 2012 році під час міжнародного українсько-польського літературно-мистецького форуму "Діалог двох культур-2012". Громада Кременця тоді зверталась з проханням виділити кошти на реконструкцію до Міністрів культури України та Польщі.

Довідка «ТЕРЕНу». Скульптура  Божої Матері перед Ліцеальним костелом у Кременці встановлена у 1762 році. Автор невідомий. Орієнтовно – це Львівська школа Іоана Георгія Пінзеля. За оцінками фахівців балюстрада з Мадонною є найціннішою, найбільш художньо довершеною  частиною комплексу єзуїтського колегіуму у Кременці.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео