Агро-новини 25 квітня

Новини аграрного сектору.

Аграрії зекономлять 30% коштів завдяки IT-рішенням

Завдяки IT-рішенням аграрії заощадять до 30% коштів вже цього сезону.

Українські ІТ-фахівці розробили сервіси, що дозволять агросектору більш ефективно здійснювати сільськогосподарську діяльність, знизити споживання добрив та поліпшити якість врожаю. Стартапи презентували на Demo Day у Києві в «Інкубаторі 1991», повідомляє Аgropolit.com.

Особливістю розробок є використання відкритих державних даних. Так проект Agri Eye — самонавчальна експертна система, здатна оцінити стан ґрунтів і рослинності за допомогою мультиспектрального аналізу полів. Впровадження цієї технології дозволить фермерам і аграріям збирати необхідну інформацію про стан ґрунтів, обробляти і аналізувати отримані дані, і на підставі зібраного матеріалу розраховувати індекси, що описують стан земельної ділянки.

Також фермери зможуть максимально точно і швидко приймати рішення, що дозволяють підвищити врожайність земель і скоротити витрати виробництва до 30%. Склад ґрунту не вивчався через відсутність відповідних технологій, але завдяки ініціативі Agri Eye технологія була запущена в Одеський і Львівській областях і вже є результати оцінки цих районів. Він отримав підтримку Міністерства аграрної політики і продовольства України, а також знаходиться на стадії переговорів з рядом інвесторів.

Система для точного землеробства Agromonitor дозволяє оцінити рівень зволоженості ґрунту і планувати правильний полив рослин і культур. Датчики допомагають відстежити нашестя комах і вчасно використовувати добрива, при цьому не нашкодивши рослинам, зберегти врожай. AgroMonitor може аналізувати більш як 20 показників, у тому числі вологість та температуру ґрунту, температуру та вологість повітря, швидкість та напрямок вітру. За індивідуальним запитом можуть бути створені унікальні датчики і їх комбінації. Можливі варіанти з посиленою батареєю, без сонячної панелі, і потайний корпус, щоб зменшити ймовірність крадіжки на полях, що не охороняються.

Програмне забезпечення дозволяє налаштовувати повідомлення (email, sms) на випадок досягнення певних показників як на окремих датчиках, так і на групах датчиків з різними залежностями, наприклад, якщо впала вологість і сильний вітер, система відправить про це повідомлення агроному. Такий підхід дозволяє побудувати інтелектуальну систему моніторингу поля. Датчики вже встановили у Тернопільській і Миколаївській областях.

Середній надій на корову сягне 5700 кг

Упродовж останніх років в Україні спостерігається тенденція до підвищення продуктивності корів на сільськогосподарських підприємствах, про це пише прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Завдяки цьому, вдається компенсувати скорочення поголів’я корів і тримати виробництво практично на рівні попередніх років. Так, у першому кварталі 2016 р. продуктивність корів на сільськогосподарських підприємствах підвищилася на 5,2%, порівняно з аналогічними показниками попереднього року.

«Ця тенденція має місце внаслідок вибракування низькопродуктивних корів, адже при рівні закупівельних цін, які склалися на вітчизняному ринку, утримання такої худоби приносить значні збитки», — сказано у повідомленні.

Також додається, що якщо тенденція до підвищення надоїв збережеться, то середньорічна продуктивність корів цього року може сягнути показника 5700 кг у розрахунку на середнє поголів’я.

Аграріям стане вигідніше вирощувати овочі

Вирощувати овочі стало рентабельно, заявив в ефірі радіостанції «Голос Столиці» експерт Тарас Висоцький, повідомляє «Вгору».

За його словами, імпорт овочів з «борщового набору» з країн Європейського Союзу різко збільшився. Це пов'язано з падінням рентабельності виробництва овочів через девальвацію, а також з відсутністю потужностей для тривалого зберігання овочів.

За перші три місяці 2016 р. майже у 7 разів зріс імпорт в Україну овочів з «борщового набору» у порівнянні з тим же періодом 2015 р.

Найбільш істотно виріс імпорт моркви та столового буряка — у 34 рази. У чотири рази збільшився обсяг ввезеної в Україну картоплі, майже вдвічі — капусти, на чверть збільшився імпорт цибулі.

«Два роки поспіль, протягом 2014-2015 р., у зв'язку з девальвацією виробництво овочів було не дуже рентабельним. Відповідно, маючи певні збитки у 2014 р., виробники менше посіяли у 2015 р. Другий фактор — у 2015 р. у період збору «борщового набору» були не дуже сприятливі умови, були великі температури для довгострокового зберігання овочів. І так склалося, що овочів не вистачило», — сказав експерт.

Також додав, що до початку збору нового врожаю вийшов дефіцит, тому виріс імпорт. Але це сезонна річ. Ще 2-3 тижні будуть споживатися імпортні овочі, але з кінця травня на прилавках будуть овочі національного виробника.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео