Хворим тернополянам катастрофічно бракує інсуліну

Хворим на цукровий діабет тернополянам бракує інсуліну. Фактично – ситуація критична. Аби допомогти людям, із міського бюджету у березні виділили 100 тисяч гривень.

Стільки ж нещодавно виділили із обласної казни. Однак проблему це не вирішує, наголошує міський голова Тернополя Сергій Надал.

- Забезпеченням інсуліном людей, які залежать від цих ліків, має відбуватися за рахунок коштів держави. Гроші надходять в обласні адміністрації, - каже він. - Вони зобов’язані провести тендера, закупити інсулін і дати його у медичні заклади для потреб людей. Проте область досі не провела цих торгів. Інсулін не купили, отже, страждають тернополяни.

Аби упродовж місяця забезпечувати інсуліном усіх хворих тернополян, потрібно майже утричі більше коштів. Тому депутати на останній сесії міської ради ухвалили звернення до голів обласних ради і держадміністрації із проханням негайно вирішити питання щодо проведення тендеру із закупівлі інсуліну.

Окрім того, місто потребує додаткових коштів на придбання цих ліків, наполягають політики.

Пропонуємо ознайомитися із повним текстом звернення: «У Тернополі склалася критична ситуація із забезпечення медикаментами хворих на цукровий діабет. Відповідно до чинного законодавства, забезпечення інсулінами хворих на цукровий діабет здійснюється за рахунок коштів, виділених із державного бюджету департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Однак тендерна процедура із закупівлі інсуліну, розпочата департаментом охорони здоров’я в січні 2016 року, не завершена.

Місячна потреба в коштах для забезпечення інсуліном хворих Тернополя становить 570 тис. грн.

Рішенням обласної ради у березні на закупівлю інсулінів лікувально-профілактичним закладам міста виділили 100 тис. грн. Крім того, для зменшення соціальної напруги, з міського бюджету виділили додатково 100 тис. грн. Лікувально-профілактичні заклади міста придбали інсуліни, відповідно до виділених коштів, що забезпечило 35% місячної потреби.

На даний час у лікувально-профілактичних закладах міста запаси інсуліну вичерпані і до кінця квітня хворі міста не отримають ці життєво необхідні медикаменти. Для усунення вказаної проблеми просимо вас терміново вирішити питання щодо проведення тендерних процедур із закупівлі інсуліну для хворих на цукровий діабет і терміново виділити додаткові кошти із обласного бюджету на придбання інсуліну в квітні 2016 року на суму 570 тис. грн. Це дозволить зняти соціальну напругу і забезпечити життєво важливими медикаментами інсулінозалежних жителів Тернополя до завершення тендерної процедури департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ
Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео