Кінорежисер розповів про історію анімаційної стрічки «Cafard»

Відомий бельгійський кінорежисер Ян Бюльтил презентував тернополянам анімаційну повнометражну кінострічку про пригоди автобронедивізіону.

До 100-річчя Першої світової війни, за мотивами бельгійського письменника, історика, журналіста Августа Тірі, відзняли художній фільм про життя і пригоди військових на території України, Америки та Росії.

Кінорежисер фламандець вивчав анімацію, працював над багатьма комерційними проектами, а також над проектами для дитячого телебачення. Дана стрічка є його першим історичним художнім фільмом.

- На скільки фільм відповідає дійсності і чи він справді відзнятий за книжним сценарієм?

- По-перше, цей фільм не є документальним – це художній фільм, який розкриває всю драму людей, які змогли подолати стільки кілометрів, щоб чинити супротив і воювати проти німецького загарбництва, і вони зрештою спромоглися повернутися додому, пройшовши справді нелегкий шлях. Звичайно, від оригіналу книги є багато відхилень. Герої справді видумані та не є реальними.

- Коли Вам прийшла ідея відзняти таку історію автобронедивізіону?

- Я перейнявся цією драмою життя військових, тими відчуттями та почуттями, які вони пережили. Адже з війни вони поверталися додому 3,5 - 4 роки. Саме ці події знайшли місце у фільмі.

- Яне, який Ваш задум, як кінорежисера?

- Показати історію про долю маленької людини у великому-великому світі.

- Що є видуманим у цій історії?

- Донька головного героя була зґвалтована німецькими солдатами, батько жадаючи помсти, вступає у автобронедивізіон і подорожує по всьому світу, проходить важкий шлях через Україну і повертається додому втративши все.

Режисеру дуже приємно було відвідати та на власні очі побачити ті місця, які відтворені у фільмі - Озерну і Збараж, адже коли знімали фільм, то йому не випадало нагоди реально побачити Тернопільщину.

- У місцях, де відбуваються події, відображене тогочасне життя місцевого населення?

- В основному події відбуваються на території Росії, а також у Збаражі, де місцевих людей я не показував, лише солдатів. Зараз мені дуже приємно побачити ці місця.

- Скільки років Ви працювали над фільмом?

- 4 роки. І ця праця була важкою. Вже 100 років пройшло після цих подій.

- Зйомки відбувалися з реальними людьми чи все це просто картинка?

- Відтворював у фільмі усі ландшафти, що на фотографіях зроблених військовими. Усі пейзажі були взяті з відкриток та картинок, які бельгійські солдати привезли з собою додому. А щодо реальних людей, то спершу ми знімали кіно, а потім створювали анімацію.

- Вже хтось переглядав «Cafard»?

- Перша презентація була у Києві. У Тернополі друга. Також плануємо показ у 5-6 містах. Крім того, покажуть цей фільм у Люксембурзі, Америці, Канаді, Токіо і на міжнародних фестивалях.

- Плануєте впустити його у вільний перегляд?

- Ні, фільм у вільний перегляд не впускатимуть, у прокат не даватимуть також. Але точно знаю, що він буде знаходитись у «айтюнс-бібліотеці», перегляд фільму буде платний.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео