Агро-новини 26 квітня

Новини аграрного сектору

Прибутковість виробництва молока знизилася на 26% — Ярмак

Індекс умовної прибутковості виробництва молока у першому кварталі 2016 р. був на 26% нижчим, ніж у середньому за такий же період 2012-2015 р. (4 роки), про на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

За його словами, при цьому індекс умовної прибутковості переробки молока (поки що наша експериментальна версія, але вхідні дані є з одного джерела) був на 2% вищим, за середній за 4 попередні сезони.

«Висновки — переробникам ще є куди рухатися з цінами на продукти… І у принципі по маслу ми вже побачили цей рух», — зазначив він.

Японія. Фермерів замінять роботи

В Японії почалася програма, згідно з якою фермерів, які виходять на пенсію, поступово замінять роботи

В Японії почалася програма, згідно з якою фермерів, які виходять на пенсію, поступово замінять роботи і безпілотна сільгосптехніка, повідомляє «УНН» з посиланням на Bloomberg.

Старт програми оголосив міністр сільського господарства Японії Хіроші Дайдо.

Уточнюється, що плани по впровадженню робототехніки у сільське господарство були представлені на зустрічі міністрів G7 цієї сфери в японській префектурі Ніїгата.

Японія планує витратити 4 млрд. ієн ($37 млн) на рік до кінця березня 2017 р., щоб сприяти автоматизації ферми і допомогти у розробці 20 різних типів роботів.

Політика Уряду Японії розроблена через брак молодих людей, охочих зайнятися сільським господарством, у той час, як фермери виходять на пенсію через свою «неефективність». Відтак, збільшилось побоювання, залежності Японії від імпорту продовольства.

Наразі Японія імпортує близько 60 відсотків своїх поставок продовольства з-за кордону.

Кількість необроблюваних сільгоспугідь в Японії в останні два десятиліття майже в два рази збільшилась, досягнувши 420 тис. га.

«Застосування нових технологій у сільському господарстві дозволить підвищити привабливість сільського господарства для молодих людей і сприяти збільшенню їх участі у цьому секторі», — сказав аналітик у JSC Corp Такакі Шігемото.

Аграрії зберуть 24,3 млн. т кукурудзи — прогноз

Валовий збір кукурудзи в Україні у 2016 р. буде меншим, ніж у рекордному 2014 р., але все ж більшим, ніж торішній, повідомляє «ПроАгро».

Минулої осені вітчизняні аграрії зібрали 23,3 млн. т зернової, то на цей раз є підстави розраховувати на збільшення врожаю майже на 1 млн. т.

Відзначимо, що у порівнянні з попереднім прогнозом, теперішній збільшений на 1,5 млн. т. Підставою для такої оптимізації очікувань стало зростання оцінки посівної площі кукурудзи.

Практично всю першу половину нинішнього сільгоспсезону культура була явним аутсайдером внутрішнього зернового ринку — ціни на неї поступалися цінам і на фуражну пшеницю, і на ячмінь.

Але таке скорочення є доречним, враховуючи, що при існуючому дефіциті коштів на посівну виробники будуть використовувати менш якісний посівний матеріал і ще більше економити на ЗЗР і добривах. Також варто реально оцінювати і погодні ризики: клімат в Україні стає все більш сухим і спекотним, і цілком ймовірно навіть погіршення минулорічної ситуації, коли повноцінній зав'язі зерна перешкоджали високі атмосферні температури, а його визріванню — ґрунтова посуха.

Зважаючи на це прогноз урожаю культури можна вважати навіть не середнім, а ближчим до песимістичного. У разі оптимістичного сценарію майбутній урожай кукурудзи може перевищити і 26 млн. т.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео