Тернопільські дитсадки відвідує сотня дітей із сусідніх сіл

Байковецьку і Великогаївську об’єднані територіальні громади просять укласти із Тернополем договір про компенсацію за перебування їхніх дітей в освітніх закладах обласного центру.

Відповідне звернення ухвалили на останній сесії міської ради. Доповідала із цього питання начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. Депутати вирішили, що у такому зверненні дійсно є сенс, тож підтримали його. Адже у тернопільських дошкільних навчальних закладах навчається чимало дітей із довколишніх сіл. Проте бюджетне фінансування тепер держава виділяє лише на жителів конкретної території. Якщо діти із сусідніх сіл хочуть і надалі перебувати у дошкільних навчальних закладах обласного центру, потрібно здійснювати міжбюджетний трансферт.

Цитуємо ухвалений документ: «Ми, депутати Тернопільської міської ради сьомого скликання, звертаємося до вас з приводу вирішення питання щодо необхідності укладення договору про компенсацію за навчання в дошкільних навчальних закладах Тернополя.

На території Тернополя діє велика мережа дошкільних навчальних закладів. Бажаючи дати дошкільну освіту відповідного рівня своїм дітям, жителі населених пунктів Байковецької і Великогаївської об’єднаних громад віддають своїх дітей у дошкільні навчальні заклади Тернополя. Зокрема, їх відвідують 66 дітей, які проживають в населених пунктах Байковецької об’єднаної громади (села Байківці, Гаї Гречинські, Дубівці) і 26 дітей, які проживають у смт Великі Гаї Великогаївської об’єднаної громади.

У нових умовах фінансування системи освіти весь тягар утримання дошкільних навчальних закладів лягає на місцеві бюджети, що створює додаткові труднощі для повноцінного забезпечення фінансування освітніх закладів Тернополя. Враховуючи велику кількість дітей із навколишніх населених пунктів, які відвідують освітні заклади нашого міста на бюджет Тернополя створюється додаткове фінансове навантаження, із яким самостійно обласний центр впоратися не може. Для надання якісних освітніх послуг навчальними закладами обласного центру для жителів ваших територіальних громад необхідно врегулювання питання належного фінансування послуг, які даним особам надають заклади освіти шляхом укладення договорів про компенсацію за навчання в освітніх закладах Тернополя…

Висловлюємо надію, що ви із розумінням поставитеся до вирішення цього питання в інтересах забезпечення вільного доступу для дітей до навчальних закладів, що відповідають їхнім потребам і створюють належні умови щодо здобуття ними якісної освіти».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео