На Тернопільщині придбали ще один джип та бус для бійців АТО

У Підволочиську освячено два транспортних засоби, придбаних для захисників Вітчизни за кошти віруючих Української Православної Церкви Київського патріархату та меценатів.

На подію прибув Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, священики, старший військовий капелан Тернопільській єпархії протоієрей В'ячеслав Кізілов, голова та засновник благодійного фонду «Вірую» Олексій Левенець, парафіяни Собору Єднання християн Сходу та Заходу у Підволочиську.

   Ось вони – куплені за зібрані кошти автомашини – бус «Фольксваген» та джип «Опель», стоять на церковному подвір’ї собору Єднання християн Заходу і Сходу. Після молебену автомашини освятив владика Нестор.

- Зараз на Сході триває війна, якої ми не хотіли. Ми просто хотіли мирно і спокійно жити на своїй українській землі і розбудовувати українську державу, - сказав, звертаючись до присутніх архієпископ Нестор. - Але нашим сусідам це не подобалося і вони захотіли знищити нашу державу, винищити народ. Та велика кількість людей стала на захист України. І от, одна із найпотужніших у світі армій – російська, не змогла нас знищити, поневолити. Це ще раз підтверджує, що з нами Бог. І той, хто боровся з Богом, ще ніколи не досягнув успіху. Ми маємо упевненість у тому, що Господь нас благословляє і захищає. Господь вкладає у серця і розум багатьох людей необхідність дбати про захист своєї Батьківщини. І знаєте, дуже багато людей, які ніколи не підкреслювали, що вони великі патріоти, ніколи цим не хвалилися, мовчки взяли у руки зброю і пішли захищати Україну. Інші – почали збирати кошти та продукти для захисників Вітчизни. Сьогоднішня оця пожертва – цих два автомобілі, придбаних за кошти парафіян, меценатів, вони поїдуть на Схід, на передову. Це теж свідчення благословення Божого і любові до Всевишнього та України. Тож нехай оте випробування, яке послав нам Господь, ми перенесемо достойно, нехай кожен з нас зробить все, що може для перемоги українського війська задля того, щоб вигнати агресора з нашої української землі, щоб до нас нарешті прийшов мир і спокій, і ми змогли розбудовувати свою державу. Але це може бути лише в тому випадку, коли ми не будемо байдужі, коли не будемо думати, що нехай хтось інший захищає Батьківщину, це десь далеко йдуть бої, а я тут відсиджуся. Є і такі, які, обманюючи військо, намагаються заробити на цьому, накликаючи на свого голову прокляття на кожного, хто недбало ставиться до свого священного обов’язку і до дару Божого. Вірю, що з Божою поміччю ми всі прийдемо до правильного розуміння цієї ситуації і кожен буде готовий свою любов до Бога і України здійснити не в слові а в ділі, - наголосив після освячення автомобілів владика Нестор.

Протоієрей Тарас Махніцький, настоятель Собору єднання християн Заходу і Сходу розповів, що це не перша допомога українським воїнам. Упродовж двох років, як триває війна на Сході України, парафіяни, підприємці, мешканці району щомісяця відправляли у зону АТО продукти, речі, матеріально-технічні засоби, в тому числі й автомобілі. І ось, ще один вияв допомоги – дві автомашини, придбані за кошти громади, окремих жертводавців.

- Фронту без тилу не буває. Міцний тил – міцний фронт. Хресна дорога українського народу продовжується, сказав отець Тарас. - А вона завжди була, ця Хресна дорога, ще з козацької доби, з часів Хмельницького, січових стрільців, воїнів УПА. І нині ця Хресна дорога продовжується. Свого часу Симон Петлюра сказав: «Коли задзвонять Великодні дзвони, згадайте, патріоти, тих, які полягли за волю, за долю України». А їм числа нема… Мільйони відомих та безіменних лежать в українській землі… Коли я упродовж двох місяців був на передовій, я бачив нужди, болі і переживання наших бійців. Багатьох держава покликала захищати батьківщину, але дев’яносто відсотків цих патріотів самі пішли туди. У кожного є свої проблеми - домашні, сімейні, особисті, проблеми із транспортом, технічним забезпеченням. Спочатку ми планували їм пожертвувати тепловізори. Але коштів не вистачило. Тоді вирішили ще трохи додати і купити дві машини, - розповів отець Тарас Махніцький.

  Одразу ж після Великодніх свят ці два автомобілі з Підволочиська попрямують у район дислокації 92-ї армійської бригади, якій вкрай потрібні  автомобілі з підвищеною прохідністю. Разом із придбаним транспортом поїде отець Тарас Махніцький, капелани. У дорогу із собою вони візьмуть необхідні для бійців речі, продукти. Про поїздку на передову цих двох автомобілів та перебування на передовій тих, хто супроводжуватиме вантаж,  «ТЕРЕН» обов’язково розповість своїм читачам.

 Орест САРМАТСЬКИЙ

   Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео