Історія Дивізії «Галичина» відтепер на стенді в центрі Тернополя (фото)

Від сьогодні тернополяни та гості міста зможуть детальніше ознайомитися з історією створення 14-ої гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина», підрозділ якої існував у 1943-1945 рр. у складі військ Ваффен-СС Німеччини та був укомплектований з українців.

Активісти ГО «Нове покоління Тернопільщини» до Дня заснування дивізії «Галичина» розмістили біля пам’ятника Незалежності України стенд, на якому розміщена інформація про бойовий шлях дивізії: від її створення і до закінчення війни. Текст на стенді написаний доступно та зрозуміло усім, він у публіцистичному стилі. Також на стенді зображено фото, на яких історія військового угрупування.

Усі дані, які використали в процесі створення інформаційного стенду – з відкритих джерел, - зазначає Назар Якимець, активіст, один з ініціаторів даної акції. Історія дивізії є цікавою, і крім того, наше покоління має знати історію своїх предків. Підрозділ цієї гренадерської дивізії 19 квітня 1945 року отримав нову назву – 1-а Українська Дивізія УНА.

На меті активісти мали популяризацію діяльності військового формування, яке боролося за Незалежність України. Саме тому й обрали таке розміщення – центральну частину міста. Тож відтепер кожен охочий може підійти до нього і почитати про життя вояків дивізії. Популяризація вчинків борців за волю України у складі різних військових формувань особливо актуальна зараз, коли незалежність України знову доводиться захищати зі зброєю у руках. Символічним є і місце розміщення стенду – біля пам’ятника Незалежності України, поруч із стендами, присвяченими героям Небесної сотні. Таким чином відчувається історичний зв’язок між різними поколіннями борців за волю України – розповів голова ГО «Нове покоління Тернопільщини» Іван Янюк.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео