Нещодавно фахівці Тернопільської ОДПІ провели інтернет-конференцію

Інтернет-конференція на тему «Декларування доходів - 2016». Платники податків мали змогу, в режимі реального часу, спілкуватись одночасно у текстовому, візуальному та аудіо форматах.

Упродовж години спілкування в online-режимі головний державний інспектор відділу організації роботи Павло Копча надавав консультації та практичні поради щодо питань подання декларацій, роз’яснював принципи відображення в них доходів громадян.

До уваги читачів надаємо найактуальніші запитання та відповіді на них.

Чи лише до 1 травня цього року можна подати документи на отримання податкової знижки?

Для реалізації права на податкову знижку за 2015 рік платник податку має право заповнити та подати до податкової інспекції за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи до кінця 2016 року, тобто до 31 грудня.

Якщо людина працює на двох роботах, чи потрібно подавати декларацію про доходи?

Доходи, отримані від двох і більше податкових агентів у вигляді заробітної плати та прирівняних до них виплат, необхідно декларувати за умови, якщо розмір такого доходу перевищує 120 мінімальних заробітних плат (у 2015 році – 146160 грн).

4 травня цього року – останній день подання декларації про майновий стан і доходи.

Якщо Ваш дохід не перевищує даної межі, подавати таку декларацію не потрібно.

Прочитала оголошення на квитанції-рахунку з КП «Тернопільводоканал» про те, що потрібно подавати декларацію про доходи за 2015 рік. У мене є депозитний рахунок, на якому зберігаються кошти, за користування якими  банк нараховує відсотки. Чи потрібно, в такому випадку, подавати річну декларацію?

У Вашому випадку, банк при нарахуванні доходу у вигляді відсотків зобов’язаний самостійно нарахувати, утримати та перерахувати до бюджету суму податку на доходи фізичних осіб за ставкою 15  % та військового збору за ставкою 1,5 %. Вам, як платнику податків, подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік не потрібно, так-як банк є податковим агентом і вся процедура щодо утримання та перерахування податку покладена на нього.

У 2015 році при нотаріальному посвідченні договору продажу квартири був сплачений податок 5% та 1,5% військового збору. Чи необхідно подавати річну податкову декларацію?

Відповідно до Податкового кодексу України обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій з продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

Чоловік подарував дружині автомобіль. Чи зобов’язана вона відображати такий дохід, що оподатковуються за нульовою ставкою, в річній податковій декларації про майновий стан і доходи?

Фізичні особи – платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із Кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

У минулому році банк анулював борг по частково погашеному кредиту. Чи включається до оподаткованого доходу сума такого боргу?

Податковим кодексом України передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо  у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у 2015 р.- 609  грн).

Кредитор зобов’язаний повідомити платника податку - боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації, граничний строк подання якої – 4 травня 2016 року.

Слід також зазначити, що крім податку на доходи фізичних осіб (15% та 20%) необхідно сплатити військовий збір за ставкою 1,5%. Термін сплати цих платежів – до 1 серпня 2016 року.

У 2015 році громадянином продано один легковий автомобіль (з оформленням довідки-рахунку). Чи потрібно подавати декларацію про цей дохід, якщо він не підлягає оподаткуванню?

Ні, не потрібно. У випадку, якщо б Ви продали, протягом цього ж року, ще один легковий автомобіль, то доходи від такого продажу підлягали б оподаткуванню за ставкою 5 відсотків податком на доходи фізичних осіб та військово збіру – 1,5 %.

За інформацією щодо проведення наступних тематичних інтернет-конференцій та аналогічних заходів – слідкуйте на суб-сайті ТО ДФС у Тернопільській області, у ЗМІ та соціальній мережі – Facebook (Тернопільська ОДПІ ‑

).

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Вибір читачів за тиждень

Відео