Агро-новини 2 травня

Новини аграрного сектору

Аграрії Західної України втратили до 100% врожаю кісточкових

За одну ніч господарства Західної України втратили до 100% кісточкових, пише «АПК-інформ: овочі і фрукти».

Минулого тижня раптові морози завдали удару по садах і ягідних плантаціях у західних і деяких центральних областях України.

У ніч з 25 на 26 квітня у західних і центральних регіонах України температура повітря опустилася до 4-6 градусів морозу, внаслідок чого помітно постраждали сади у Чернівецькій, Хмельницькій та Закарпатській областях. Деякі господарства там втратили до 100% врожаю кісточкових.

Також частково постраждали ягідники у Черкаській області. За оцінками виробників, втрати врожаю у цьому регіоні можуть досягти 30-40%. При цьому найбільш постраждали плантації ранньої суниці.

Ситуація у південних областях України, переважно регіоні виробництва кісточкових, більш оптимістична: відсутність різких температурних перепадів та помірна кількість опадів сприяють нормальному цвітінню і зав'язі плодів.

В ЄС негода знищила сади і виноградники

Європейських виробників фруктів та винограду очікують втрати значної частини урожаю від незвичних у цей час морозів, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)Андрій Ярмак.

За його словами, навіть північ Італії страждає від них. У Польщі до мінус 14. Найгірше те, що така погода тримається вже кілька днів.

«Деякі сади та виноградники втрачені повністю. Ті, що під сіткою були — це приблизно €40 тис. на гектар втрачених інвестицій!!! Дуже неприємно», — зазначив він.

Також додав, що Західна Україна також втратила частину врожаю яблука, і значну частину кісточкових.

Сімейні ферми легалізовані

Законопроект №1599 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» підписаний Президентом. Після публікації в офіційних виданнях України Закон набуде чинності, заявив народний депутат України Вадим Івченко, один з авторів закону про сімейні ферми, пише прес-служба ВО «Батьківщина».

Народний депутат зазначив, що закон легалізує дрібний бізнес, що у свою чергу допоможе наповнити наші полиці якісними продуктами за доступними цінами.

«Чи не найважливіше те, що господарства отримають соціальний захист. Сімейні ферми на рівні із сільгосппідприємствами отримають доступ до державної фінансової підтримки та найголовніше – до належного рівня ціни за вироблену продукцію», – наголосив парламентар.

Вадим Івченко нагадав, що закон створює законодавчі та економічні умови для забезпечення порядку створення сімейних фермерських господарств, їх реєстрації та організації господарської діяльності.

Далі, за словами політика, вже справа за Міністерством аграрної політики, яке мусить впроваджувати прописані законом дієві інструменти для фінансової підтримки таких господарств, забезпечити сімейним фермам сприятливі ринкові умови та спрощені процедури контролю за безпечністю та якістю харчової продукції.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео