Тернопільська міська електрівня: що зараз нагадує про неї

На теперішній вулиці Івана Франка ще здавна була розташована електрівня, звідки постачали електроенергію в усі куточки міста.

Сьогодні ж на цій вулиці можна побачити старенький давній, покритий корозією стовп, точнісінько як на фотознімках з часів електрифікації міста Тернополя. Початок ХХ століття для міста знаменував рядом подій, коли міський бургомістр В. Лучаковський активно сприяв розвитку міста. Тоді ж спорудили електрівню, розбудували каналізаційну сітку, звели новий залізничний вокзал та розширили колію. Завдяки новій електрівні з 15 лютого місто отримало електроенергію і вже не потребувало обслуговування ліхтарників, які ладнали вуличні гасові ліхтарі, носячи зі собою драбинки на плечах. Вона функціонувала у 1898 – 1901 роках і була розташована на вулиці Кохановського 11 (Студена), тепер  Богдана Хмельницького 25-27.

У часи Першої світової війни електрівню сильно пошкодили, проте у 1920 – 30-х роках її відбудували та модернізували. 40 робітників обслуговувало 4 двигуни і місто. Проте справно функціонувала вона до 1950 року. Зараз на цьому місці, в приміщенні електрівні знаходиться газова котельня, але металевий стовп досі нагадує про ті часи.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео