В п'яти обласних центрах України ще є тепла вода. Тернопіль - серед них

Після різкого підвищення ціни на газ для комунальних підприємств з боку НАК “Нафтогаз  України”, міста, що неспроможні справитися з оплатою, почали масово відключати від гарячої  води.

У Тернополі гаряча вода поки що подається згідно затвердженого графіку. Завдяки реалізації  програми з термомодернізації житла, яку в місті розпочали 4 роки тому, в Тернополі ще знаходять кошти для оплати навіть завищених тарифів.

Україна - без гарячої води

Наше місто стало одним з п’яти міст України, де з квітня продовжує стабільно подаватися гаряча вода, бо маємо запас фінансової місцності за рахунок впровадження економних заходів програми з термомодернізації житла. Хоча у більшості інших українських міст припинено подачу води, бо місцеві бюджети просто не здатні оплатити необхідний для підігріву води газ,  що так раптово подорожчав.

Завдячуємо програмі термомодернізації

Так, у рамках програми підвищення енергоефективності та термомодернізації, були  проведені роботи із заміни циркуляційних насосів, що, подекуди, зменшило споживання електроенергії у 3 рази. Крім того, відбулася заміна систем підігріву і опалення, що дало економію від 15 до 30 %.

Нещодавно у Тернополі відбулися “Дні  сталої  енергії”, де обговорювалися  питання подальшої реформи, яка має ще більше зменшити споживання електроенергії та газу містом. Загальний підхід передбачає оцінку ефективності об’єктів комунальної власності таких як дитячі садки, лікарні, школи і дії спрямовані на зменшення втрат тепла, а, отже, і на скорочення витрат на газ.

Очільник міста переконаний, що іншого виходу, як скорочувати споживання дорого газу та електроенергії місто просто не має. Разом з тим, як зазначають експерти, потрібна загальнодержавна програма. Зокрема, треба провести енергетичний аудит всієї України. Визначити, яка є дешевша альтернатива дорогому російському газу. Запустити державне фінансування таких програм. Тоді не буде щороку виникати проблем з оплатою  комунальними підприємствами газу. Сьогодні ж місцевій владі передали більше повноважень  без належних фінансових ресурсів.Тому один з виходів місцева влада вбачає у пошуку іноземних донорів і cкороченны витрат. Однак тарифи і надалі будуть зростати, поки не буде таких же заходів вжито у масштабах всієї країни.

Європейський приклад

Наприклад, у Польщі в 1998 році на рівні держави було ухвалено комплексний закон про термомодернізацію, що передбачав державне сприяння утепленню, заміні котлів, переходу в опаленні на біомасу. На сьогодні в цій країні переробляється близько 23 млн.т біомаси на теплову енергію. У виробництві ж теплової енергії для опалення і підігріву води в ЄС в середньому виробляється близько 15% з біомаси. У Швеції цей показник складає — 61%, Австрії — 37%, Данії — 35%, Фінляндії — 32%. В Україні поки що такої програми державної підтримки немає...

За інформацією міської ради Тернополя

Вибір читачів за тиждень

Відео