Як правильно тернополянам харчуватися після посту, щоб не нашкодити здоров'ю

Гастрономічним шоком для тих, хто дотримувався посту, може стати святкове застілля. Аби цього не трапилось, дієтологи радять за Великоднім столом можна спробувати все, проте маленькими порціями.

Під час посту християни обмежували себе у жирах, м’ясо-молочних продуктах та вуглеводах. Як правильно їсти те, що ми кладемо у Великодній кошик, щоб не зашкодити собі, дізнавалась Леся Наконечна. Довготривалий піст закінчується і усіх християн чекають Великодні свята, і, зокрема, пишні застілля. Як правильно перейти з пісної їжі на збалансоване харчування та не переїдати за святковим столом, ми запитали у дієтолога, передає TV4

– В перший день після посту можна їсти м’ясо невеликими порціями. Це близько 150 г нежирного м’яса. Якщо ви не орієнтуєтеся, то можете подивитися на свою долоню – це є ваша порція м’яса у цей день, – пояснює дієтолог Мар’яна Лебідь.

Дієтолог радить прислухатися до свого організму. А ще – зважати, що особливо шкідливі салати з майонезом та кремові торти. Щодо королеви Великоднього столу – паски, то шматочок цієї здобної випічки можна собі дозволити, та не більше. А краще зробити сирну паску. Це буде і корисно, і смачно. Вставати з-за столу потрібно з легким відчуттям голоду, а ситість приходить через 20 хв. Ділиться Мар’яна Лебідь і маленькими хитростями – щоб не з’їсти зайвого, можна випити одну-дві склянки води, це притупить відчуття голоду. прихильниць дієт закликає теж не вдаватись до крайнощів. Краще плавно переходити на збалансоване харчування.

– Що стосується вечері – то маємо зробити її максимально правильною. Це можуть бути овочі. Тобто обираємо клітковину, яка почистить наш шлунок, – каже Мар’яна Лебідь.

Вживання води допоможе перетравляти їжу. Дорослій людині варто випивати від шести до восьми склянок у день. А щодо міцних напоїв, то вони не бажані у перший день після посту, бо подразнюють стінки шлунка. Та є допустима норма – 100-150 мл сухого вина. Тож смакуйте святковими наїдками та пам’ятайте про своє здоров’я.

Вибір читачів за тиждень

Відео