Агро-новини 3 травня

Новини аграрного сектору

Зниження урожаю пшениці аграрії компенсують кукурудзою — USDA

У зв’язку зі скороченням площ посівів озимих зернових урожай пшениці в Україні втратить рекордні позиції, скоротившись у 2016 році майже на 10% (2 млн т), до 24,5 млн т, пише прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК), посилаючись на останній прогноз департаменту Сільського Господарства США (USDA).

Як наслідок, прогнозовані об’єми експорту знизяться до 14 млн т.

Несприятливий старт сезону відобразився і на виробництві жита, об’єми якого прогнозуються на рівні 350 тис. Т, що на 41 тис. т (10,5%) менше, ніж у поточному періоді минулого року. Це, безперечно, відобразиться і на експорті культури. Виробництво ячменю тим часом може сягнути 9 млн т – це на 0,7 млн т (8,5%) більше, ніж у 2015 році. Очікуваний обсяг експорту становить близько 4,3 млн т.

Тим часом, очевидною є спроба українських аграріїв компенсувати втрати врожаю за рахунок кукурудзи, площі посівів якої станом на 19 квітня вже сягнули 1,2 млн га. У результаті обсяги виробництва культури можуть досягти 27,4 млн т, що на 18% більше, ніж у попередньому сезоні. Завдяки цьому прогнозований обсяг експорту української кукурудзи зріс до 18,5 млн. т.

Львівщина потрапила у десятку областей за обсягами виробництва сільгосппродукції

На Львівщині протягом січня-березня 2016 р. сільськогосподарські підприємства та господарства населення виробили валової сільськогосподарської продукції на суму 578,3 млн грн, що на 1,5% більше відносно аналогічного періоду 2015 р., повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Наталія Хмиз, пише прес-служба Львівської облдержадміністрації.

За словами Наталії Хмиз, сільськогосподарські підприємства зокрема збільшили обсяги виробництва м'яса на 0,7 тис. т, або на 3,6%, молока – на 0,6 тис. т або 10,7%, яєць – на 392,8 тис. штук або 2,6%. Відповідно аграрії наростили поголів’я свиней на 10,7 тис. голів або 5,4% та птиці – на 855,9 тис. голів або 38%.

«За обсягами валового виробництва сільськогосподарської продукції за результатами І кварталу Львівщина посідає 10 місце серед регіонів України», — додала Наталія Хмиз.

Сільське господарство не врятують гроші МВФ — думка

Вітчизняний агросектор має надвисокий потенціал, але для його реалізації аграріям вкрай потрібна підтримка, заявив заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Арсен Дідур, повідомляє «Чернігівщина».

За його словами, інвестиції і кредити міжнародних організацій дуже важливі. Це такий собі сигнал для бізнесу. Та, на жаль, існує багато «але».

«Сільське господарство не врятують лише гроші МВФ, потрібно повернути стару систему оподаткування: фіксований податок для сільгоспвиробників. Наше податкове законодавство не стимулює інвесторів заходити у бізнес», — зазначає Арсен Дідур.

Також додає, що інвестиції для нас неабияк важливі. Ще одна проблема – це відсутність кредитування. Представники малого та середнього бізнесу позбавлені доступу до кредитів і можуть розвиватися лише шляхом використання спецрежиму ПДВ. Тому, мабуть, і надалі нашим аграріям доведеться розраховувати лише на власні сили.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео