Чи визволиться Тернопіль від російської музики?

Тернопільський міський голова Сергій Надал підтримує пропозицію своїх партійних колег - нардепів з ВО “Свобода” - щодо повної заборони трансляції в Україні фільмів російського виробництва  та  надання  українському  медійному  продукту  квоти  не  менше  як 78 % щоденного ефірного часу.

Міська рада зі свого боку також вживатиме заходів для очищення Тернополя та України від російського інформаційного продукту.

Про це міський голова Тернополя Сергій Надал повідомив, коментуючи пропозиції Міністерства культури України щодо створення Агенції, котра контролюватиме гастрольну
театральну  та концертну  діяльність,  покликану  обмежити  в’їзд  до  України  російських представників шоу-бізнесу, котрі пропагували знищення України.

“Нещодавно народні депутати зробили півкроку до очищення українського медійного простору від російського продукту. Були заборонені серіали, зняті до 2014 року. Проте, це
лише  половинчасті  заходи,  бо  фільми,  де  зневажали  Україну,  українця,  з  прямою антиукраїнською  пропагандою,  Росія  не  припиняла  знімати  ніколи.  Це  інструмент
інформаційної війни. Тому тут я повністю підтримую народних депутаті в ВО “Свобода” з приводу повної заборони російського медійного продукту в Україні. Медійний продукт чужою мовою є не просто піснею — це також інструмент впливу на цінності людей”, - зазначив Сергій Надал.

Зрозуміло, що частка української мови в ефірі радіо, телебачення має відповідати частці українців, які проживають у своїй державі.

Як відомо, в Україні мешкає 78% громадян, які прямо говорять, що вони українці. Проте, на 25 році Незалежності піднімається питання про захист українців в Україні. Української мови має бути у ефірі, включно з прайм-таймом, теж не менше 78%. Сьогодні шансон і російська попса вбивають фізично і ментально. Україномовним виконавцям пропонують перекладати пісні російською, щоб потрапити в ефір, і пояснюють це тим, що українську ніхто не слухає. Але ж ринок може виникати тоді, коли споживач має доступ до продукту. Ситуація подібна до часів радянського дефіциту,  коли  є  один  вид  товару  на  полиці,  а  інший  не  купують,  бо  його  просто  не пропонують. По суті режим внутрішньої інформаційної окупації триває і в музичному просторі.

“Втрати ринків, коли, наприклад, книги, фільми, інші твори виготовляються за межами України російською мовою складають близько 2,35 млрд. грн на рік, - порахував Сергій Надал. - Окремі ринки, як от кіноіндустрія, за таких умов можуть зникнути взагалі. Без якісного кіно важко пропагувати національні цінності, виховувати молодь".

“Зараз у різних містах України готуються звернення до Верховної Ради з пропозицією зробити жорсткішим українське законодавство в інформаційній сфері, зокрема зупинити
доступ російського “шансону”, іншої низькопробної попси до українського ринку. Це питання нашої безпеки. Не потрібно боятися асиметричних дій з боку Росії. Там і без того закривають українські  школи,  переслідують  працівників  бібліотек  за  українську  книгу.  Ситуація зміниться лише тоді, коли Росія скине авторитарний режим і стане демократичною”, - переконаний Сергій Надал.

В міській раді планують дати  рекомендації  громадським  закладам,  комунальним  підприємствам, зокрема  транспортним,  щодо  припинення  трансляції  російського  музичного  продукту, зокрема шансону. Відповідна петиція була зареєстрована  на сайті міської  ради України. Але краще, коли  в державі буде  відповідний закон.

Розмову вела Віра Сотник.

Вибір читачів за тиждень

Відео