Легальний видобуток вапняку на Тернопільщині – рідкість

У Тернопільській області є унікальний кар’єр, де можна побачити скам’янілі рештки Сарматсього моря – рослинний і тваринний світ - молюски та водорості.

У селі Максимівка Збаразького району Тернопільської області знаходиться легальний кар’єр, де видобувають вапняк. Крім того, чимало біологів, археологів відвідують цю місцину. Вапно та вапняковий камінь – це найдревніші будівельні матеріали, з яких, до речі, звели Велику Китайську стіну та побудували Єгипетські піраміди.

З усіх існуючих кар’єрів на Тернопільщині – лише 10% легальні. Вартість такого понад 5 мільйонів гривень.

Максимівський кар’єр працює з 50-х років, з часів розбудови післявоєнної економіки.

Зараз з вапняком доволі великі проблеми, він у великому дефіциті, проте і користується попитом – використовується для виготовлення вапна та при очищенні цукру.

- Основна наша галузь промисловості – виготовлення будівельних матеріалів. Ми постачаємо вапняк на силікатні заводи, в основному на житомирський завод для виготовлення цегли. І зараз трішки перекваліфіковуємося, тобто постачаємо на металургію, адже ця галузь зараз втратила свої сировинні кар’єри (Докучаєвськ, Крим). На щастя, у нас є гори Медобори, які ми маємо честь розробляти, - розповів голова правління  ПАТ «Тернопільський кар’єр» Ігор Свідерський.

Гірнича маса після вибуху вантажиться на машини і її відправляють на заводи, дроблять вапняк на фракції. В місяць на максимівському кар’єрі добувають до 40 тисяч тон цієї породи.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео