Ірина Кучерява: «Ти маєш зробити все можливе, щоб історію Героїв Небесної сотні пам’ятали»

Тернопільські активісти видали книгу «Небесна сотня: Історія Нескоренних», завдяки книзі ми маємо можливість познайомитись із героями Тернопільщини.

Історія України мала багато трагічних періодів, коли свобода і навіть сам факт існування українського народу опинявся під загрозою, але зажди в такі періоди найкращі сини та дочки України вставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників. Так було і за княжої доби, так було і за часів боротьби 1917-1921 років, і під час Другої світової війни, і на початку 1990 років.  

На майдані пліч-о-пліч ставали українці і євреї, росіяни та вірмени, грузини та білоруси. Їх об’єднала українська земля та бажання жити у вільній країні. Спочатку вони вимагали право вибору, потім їм довелося вимагати право жити. Ні кулі, ні гранати, ні нелюдська жорстокість не змогли перемогти цих людей. Вони гинули, та не здавались. Так на Майдані з’явилась ще одна Сотня – Небесна. Для України – це найголовніша, найвпливовіша сотня, кожен із них заплатив за свої переконання найвищу ціну – життя!

Чи пам’ятаємо ми обличчя людей, які нещодавно боролись за волю своєї країни? Чи розуміємо ми,  яку ціну вони заплатили за нашу свободу! Так Герої, ми  Вас не забули! І це нам довели тернопільські активісти, які видали книгу «Небесна сотня: Історія нескорених», у якій висловили подяку і шану, завдяки книзі ми маємо можливість познайомитись із героями Тернопільщини.

Проект «Небесна сотня:Історія нескорених» здійснений спільними зусиллями інтернет-спільноти «Від Тарнополя до Тернополя» та ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто». Автори та реалізатори проекту  Ірина Кучерява та Віталій Дембіцький розповіли нам про свій задум та історію створення книги.

- Як виник задум створити книгу?

- Ідея виникла ще два роки тому. Ми були під впливом подій, які відбувались в Києві на Майдані. Ми були одні з тих, які зустрічали загиблих хлопців. Нас це дуже перейняло і ми вирішили увіковічнити пам’ять про цих хлопців, тому що фактично – це були наші ровесники, і кожен напевно тоді розумів, що на їх місці міг бути кожен. Тож ми  почали шукати волонтерів, людей, які могли б долучитись, і так об’єднали наші зусилля, - зазначає Ірина.

- Про кого книга?

- Книга про хлопців з Трнопільщини, про шістьох  Героїв - це Ігор Костенко, Устим Голоднюк, Назар Войтович, Олександр Капінос, Василь Мойсей, Тарас Слободян, - розповідає Ірина

- Чому саме Ви вибрали назву «Небесна Сотня: Історія Нескорених»?

- Вибір назви для нас був великою проблемо. Ми собі довго голову ламали яку ж назву взяти. Це дійсно не легко, як вважалося, тож ми через Ірину спільноту зробили опитування, своєрідний конкурс на найкращу назву. Там серед усіх запропонованих  назв ми шляхом голосування вибрали найкращу. Ми дали можливість людям обрати самим, - коментує Віталій.

- Хто Вам допомагав у створенні книги?

- Робота насправді була масштабною, і якщо порахувати кількість людей, які долучились до проекту, то цифра вийде надзвичайно велика. Це і редактори, і дизайнери, і фотографи, і люди, що просто писали розділи, і ті що фінансово допомагали,  - зазначає Ірина

- Що найважче було в вашій роботі?

- Сама організація, тому що коли люди бачать книгу, і напевне в них виникають якісь асоціації – це ж книжка.  Але насправді робота – дуже важка. Проект – благодійний, і ми почали з нуля. На той момент нам потрібно було прописати план дій, що ми і зробили. Проте, коли процес розпочався, ми стикались з  перешкодами. Коли  ми нарешті зібрали відповідні кошти, які в нас були прописані по кошторисі, почалась така ситуація, що тоді підріс долар, і ми втратили дуже велику суму коштів. Нам прийшлось шукати додатково кошти, щоб реалізувати проект, - розповідає Віталій

- Як відомо, під час написання книги, Ви їздили до батьків героїв, чи не було випадків, коли батьки відмовлялись розмовляти?

- Я вирішила написати розділ про Ігоря Костенка, оскільки ця особистість мені була найближчою. Я не спілкувалась зі всіма батьками, тому що за кожним розділом була закріплена конкретна людина. Коли ти спілкуєшся з батьками героїв, вони починають тобі довіряти, відкривати тобі сакральні речі, свої спогади про їх синів. Ти розумієш, що ти не можеш цих людей підвести. І ти повинен вкласти душу, зробити все можливе, щоб історія їх синів на сторінках цієї книжки ожила. Загалом можу сказати, що це справді було важко, але треба було знайти свій підхід, і мені здається, що кожному з нас це вдалось, - ділиться емоціями Ірина

 - Я знаю, що це перша 3D книга в Україні.  Чому Ви вирішили робити видання у 3D форматі?

- Найголовніше – це те, що ми розуміли, що нам потрібно потенційно зацікавити своїх читачів, тому що неважливо скільки душі ми вклали в сам текст, книга найперше розрахована на молодь, тому ми розуміємо наскільки важлива оця візуальна картинка. Звісно ми не очікуємо, що потенційний читач перечитає всю книгу в окулярах, але для заохочення, нам здалося, що це є хороша ідея, - зазначає Віталій.

 

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото з відкритих джерел

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео