Кількість скарг на укуси кліщів цьогоріч на Тернопіллі рекордна

Знищення кліщів хімічними речовинами у парках Тернополя розпочали вже 4 травня. Цього дня акарицидні заходи проводили на територіях дитсадків № 1,11,18,21,32,37. А з 10 травня, після покосу трав, оприскувати почнуть парки міста.

Зокрема, парк Нацвідродження, парк «Топільче», парк ім. Шевченка, Старий парк, парк «Здоров’я», відпочинкова зона на «Циганці». Про це повідомила завідчувач відділення організації епідеміологічних досліджень міського відділу Тернопільського обласного лабораторного центру Держепідслужби Богдана Козяр.

Загалом кількість скарг на укуси кліщів цьогоріч на Тернопіллі просто рекордна.

- Починаючи з лютого цього року за медичною допомогою з приводу укусів кліщів звернулося 118 осіб, тоді як минулого року за аналогічний період було 16 звернень, - каже пані Козяр. - Тобто ріст цьогріч у 7,7 рази. Із 118 випадків укусів 53,4% відбулись на території Тернополя. З початку року у місті зареєсровано 2 випадки хвороби Лайма, один із них у дитини 7- ми років.

Зазвичай сезон на укуси кліщів починається в квітні, пік - у червні та вересні. А останнім часом сезон починається у травні, пік у червні – приміром минуло річ було поза 300 випадків, липень – 100 випадків, серпень-вересень спад – 40, 28 випадків, пише20хвилин.

- Оприскування хімічними засобами, які паралізують комах, проводитимуть у місцях масового відпочинку населення, на прибудинкових територіях, де зафіксовані укуси, на територіях дитсадків, - каже Богдана Козяр. - До речі, найбільше випадків укусів кліщів зафіксовано у парку Нацвідродження.

На початку року міськрада виділила 25 тис грн на проведення акарицидних заходів в місті, додає пані Козяр. Проте через ускладнення епідситуації виділили ще додатково 55000грн.

- Засоби для знищення кліщів розприскуватимуть спеціальні пушки, які стріляють на відстані до декількох метрів, - каже Богдана Козяр. - У нас є вісім таких пушок, а у акарицидних заходах задіяно 22 осіб.

Даний розчин - безпечний для людей та тварин, але роботи будуть проводити під вечір, щоб не заважати тернополянам, додає пані Козяр.

Довідка

Найбільше випадків укусів зареєстровано у «Парку націоньльного відродження» - 22,2% , у парку «Здоров’я» - 11,1% , у парку «Топільче», - 9,5%, на прибудинкових територіях – 38,09% ( по 2 випадки зареєстровано на вул.Дружби, Чернівецькій, Слівенській, Карпенка,Чумацькій,окрім цього по одинокі випадки укусів кліщами реєструвались по вулицях Ломоносова, Дівочій, Микулинецькій, Лучаківського, Приміській, Острозького, Білецькій, Будного, Миру, Драгоманова,Коновальця, Яблунева, Симоненка, Бережанській.

     

Євгенія Цебрій

 

Вибір читачів за тиждень

Відео