Тернопільщина втрачає ще один професійний футбольний клуб

Тернопільська жіноча футбольна команда «Українка» (донедавна – «Тернополянка») не заявлятиметься на чемпіонат України у вищій лізі сезону-2016. Про це «Номер один» повідомив президент ФК Антон Рекуш.

Пан Антон до останнього сподівався, що команда стартуватиме у новому сезоні. Більше того, попередньо було розроблено календар чемпіонату, в якому тернопільська команда в першому турі мала приймати київський «АТЕК», пише gazeta1.

– Минулоріч утримував команду виключно власним коштом. Відколи команда завершила минулий чемпіонат, проводив перемовини з різними структурами, в тому числі обласною і міською владами щодо фінансової допомоги команді. Зрозумів, що сам тягнути весь чемпіонат не зможу, а починати змагання і сподіватися, що хтось допоможе, не хотів. Адже за мною стояв колектив, якого я не міг підвести, – зазначив Антон Рекуш.

Коли всі відмовилися, залишилися останні сподівання на міську раду.

– Я взяв на себе зобов’язання «притягнути» до Тернополя один з тренувальних зборів, який фінансується з УЄФА. Особисто відвідав засідання комітету жіночого футболу ФФУ і переконав його членів провести збір у нашому місті. А це 18 команд та понад 300 дівчат. Також у Тернополі відбудеться фінал Кубка України. Відповідно в місто зайде чимало коштів. Навзамін були певні обіцянки, що місто візьме на себе частину фінансування команди «Українка». Але коли побачив рішення бюджетного комітету мерії, зрозумів, що нікому, окрім мене, жіночий футбол у Тернополі не цікавий, – з болем відзначив пан Антон.

Хоча Антон Рекуш прямо про це не сказав, але у розмові простежувалось, що йому прикро, коли той же чоловічий футбол має велику увагу, на нього виділяються значні суми з бюджету, а жіноча команда, виступаючи серед еліти, навіть не змогла за свою історію зіграти жодного поєдинку на центральному міському стадіоні.

За попередніми розрахунками, на сезон «Українці» потрібно було близько мільйона гривень.

– Я був готовий узяти на себе левову частину фінансування команди, але хотів часткової підтримки (хоча б 30 відсотків), адже відомо, що футбол, нехай навіть жіночий, – це дорогий вид спорту. Оббивши чимало порогів, прийняв особисто для себе дуже важке рішення та офіційно повідомив комітет жіночого футболу про те, що у зв’язку з важкою фінансовою ситуацією, ФК «Українка» не братиме участі у вищій лізі чемпіонату і в Кубку України серед жінок 2016 року, – каже Антон Рекуш.

Але, як додав пан Рекуш, футбольний клуб не припиняє існування, він не буде брати участі у вищій лізі 2016 року.

– Я таки сподіваюся, що знайдуться зацікавлені люди, які підставлять плече і команда «Українка» зможе продовжити свою історію. Так, 2016 рік уже втрачено, але є ті ж тернопільські дівчата, думаю, знайдуться й інші, які за належного фінансування будуть готові захищати кольори команди. Звичайно, навіть за оптимістичного сценарію нам буде дуже складно повернутися на нинішній рівень, доведеться все починати з нуля, тобто з першої ліги. Але я таки не втрачаю надії, що команда з Тернополя з часом таки відродиться, – каже президент ФК.

У ситуації, яка склалася, Антон Рекуш вибачається перед дівчатами, які до останнього вірили, що «Українка» виступатиме у вищій лізі.

– Сподіваюся, що дівчата знайдуть нові команди і їхня кар’єра буде успішною. Сьогодні з багатьма із них підтримую зв'язок і хочу, щоб ніхто на мене не тримав зла. Зі свого боку я зробив усе можливе, щоб жіночий футбол у Тернополі був, але обставини склалися по-іншому. Водночас можу сказати, що фінансових претензій ні в кого з дівчат не має бути, адже всі питання закрито, – резюмував пан Рекуш.

Нагадаємо, жіноча команда в Тернополі доволі молода. За два роки вона пройшла шлях від нікому не відомого колективу до учасника вищої ліги. Минулого сезону «Тернополянка» дебютувала у вищій лізі, де посіла сьоме місце з восьми найсильніших команд України. Того ж 2015 року тернопільський колектив здобув бронзові нагороди у зимовому чемпіонаті України.

Вибір читачів за тиждень

Відео