Зоряна Биндас повернула тернополян у рідні села (відео)

Життєві історії українського села нагадала тернополянам поетка та прозаїк Зоряна Биндас. Послухали уривки з роману у новелах «Трубачі з Підгорбиків» та посміялись від душі тернополяни 4 травня під час презентації роману у книгарні «Є».

- У маршрутці їхала жінка, яка сміялась, - розповідає тернопільський письменник Богдан Мельничук. - Усі пасажири дивились із подивом. Думали, що жінка має проблеми зі здоров’ям. А насправді вона просто читала «Трубачі з Підгорбиків».

Писала авторка роман недовго – близько тижня. А лежав він у ящику 7 років.

- Після однієї з поїздок у село я вирішила описати проблеми місцевості, - каже Зоряна. - Вони для жителів катастрофічні, а насправді – просто кумедні. Головна героїня – баба-трубачиха – вправно і легко вирішує ситуації. Написала я текст швидко. А лежав він, поки не вийшла книгу Шпаковського і Фука «Сільські вісті». Відчула, що мій роман буде вдалим доповненням теми і таки видала книгу.

Усі історії у романі – реальні, додає авторка. Жодного образу не прикрасила – ні священика, ні простого жителя.

- Село існує, і його реальність продовжується, - зазначає головний редактор видавництва «Крок» Юрій Матевощук. – «Трубачі з Підгорбиків» можуть дозволити посміятися над самими собою. А потім, вже у піднесеному настрої, повні енергії, читачі мали б задуматись, що варто щось змінювати.

Оксана БУЧКО

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео