Агро-новини 6 травня

Новини аграрного сектору

АПК України потребує інвестицій в наукові дослідження галузі — експерт

Українські політики повинні зосередитися на створенні середовища, в якій сільгосппідприємці зможуть розкрити свій потенціал в сільському господарстві. На цьому наголосив професор Геттінгенського університету (Німеччина) Штефан фон Крамон-Таубадель в інтерв’ю для AgroPortal.ua.

«Потрібно зосереджуватися не так на продуктивності: 80, 90 або 100 млн т — політики повинні залишити виробництво фермерам і замість цього сфокусуватися на державних інвестиціях в освіту, наукові дослідження, звільнити від корупції логістику. Ось що потрібно для фермерів, щоб успішно конкурувати», — зазначає він.

За словами професора, існує великий потенціал збільшення інтенсифікації сільськогосподарського виробництва в Україні.

«Коли ми думаємо про посилення, то найчастіше — це збільшення кількості добрив, засобів захисту рослин, машин. А потрібно робити правильні дії в потрібній кількості і в потрібний час. Це важливо не тільки з економічних причин, а й з екологічних міркувань, так як надмірне посилення може завдати значної шкоди важливим ресурсам, таким як якість підземних вод і біорізноманіття», — зауважує Штефан фон Крамон-Таубадель.

Наразі відкриття ринку землі є недоречним — думка

 Україна абсолютна не готова до відкриття ринку землі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Kurkul.com зазначив директор фермерського господарства «Дружба» Армен Налбандян.

«Думаю, жодне із середніх підприємств не зможе викупити землі, на яких працює зараз. Якщо брати кредити, то 100 га можна придбати. Але не всю землю», — коментує він.

На думку очільника «Дружби», земельні ресурси мають належати винятково українському народу.

«Взагалі нашим урядовцям треба серйозно подумати. Який ринок землі? Зараз кажуть 150-200 га кожному на руки купити… Сьогодні якщо це почнеться, то 90-95% відійдуть крупним корпораціям через підставних людей», — зауважує Армен Миколайович.

Українські аграрії забезпечені насінням та паливом понад норму

За даними Мінагропроду, уся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2016 року очікується в межах 26,5 млн га або на рівні 2015 року.

Зернові культури в усіх категоріях господарств прогнозується посіяти на площі 14,4 млн га або 54% у структурі посівних площ, що відповідає нормативам оптимального співвідношення культур у сівозмінах.

Сівба ярих зернових культур прогнозується на площі 7,4 млн га. При цьому структура зернового клину під урожай 2016 року може дещо зрости за рахунок оптимізації площ кукурудзи на зерно та пізніх круп’яних культур.

До випробувальних лабораторій з визначення посівних якостей насіння Держсільгоспінспекції України надійшло на перевірку та перевірено 374 тис. т насіння, кондиційним визнано 373 тис. т, що складає 111% до потреб.

Технологічна потреба сільгосптоваровиробників у пальному на період весняно-польових робіт у 2016 році складає 402 тис. т дизпалива та 97 тис. т бензину.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео