На Тернопіллі краще працює промисловість, зате корів майже не залишилося

Обсяги виробництва промислової продукції на Тернопіллі, за підсумком І кварталу, загалом збільшилися на 6%. Тож наш край, за цим показником, посів сьоме місце серед регіонів України, повідомила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі обласної держадміністрації Галина Воляник.

Успіхи в аграрному секторі – теж є, хоча у деяких районах корів залишилося стільки, що їх зможе порахувати маленька дитина.

У Промисловості реалізовують інвестиційні проекти

- Обсяги виробництва продукції збільшили підприємства добувної, текстильної галузей, а також із виробництва виробів із деревини, паперу і поліграфії, із виробництва хімічних речовин і хімічної продукції, металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів і машинобудування, - каже Галина Воляник.

Завдяки цьому, промислові підприємства краю продали набагато більше продукції – обсяги зросли майже на половину і сягнули 2,3 млрд грн. Проте у 5 районах – картина гірша. Так, у Гусятинському, Чортківському, Бережанському, Бучацькому і Шумському районах цього року продали набагато менше промислової продукції.

- Реалізація низки інвестиційних проектів йде за планом, тому, думаю, ми цілком здатні виконати ті 26 завдань, які поставили перед собою у промисловій галузі, - підсумовує вона. - Так, на ПАП Березовицький комбінат «Будіндустрія» модернізували виробництво. Це значно підвищить конкурентоздатність їхньої продукції. Успіхи мають й інші підприємства.

У Гусятинському районі залишилося 3 корови

Натомість більшість показників в аграрному секторі продовжують тішити обласних чиновників. Так, усі категорії сільськогосподарських підприємств збільшили виробництво молока (8 місце серед регіонів України – прим.) і яєць (4 місце серед регіонів держави – прим.).

- Поголів’я свиней у звітному періоді збільшилося на 2% і склало 436,1 тисяч голів, - додає Галина Воляник. – Наразі ми – на 4-му місці серед регіонів України. Разом із цим, обсяг виробництва валової продукції сільського господарства, порівняно із відповідним періодом минулого року, зменшився майже на 3% - до 425,3 млн грн. Тому за цим показником ми опинилися на 15-му місці в Україні.

У звітному періоді, за словами пані Воляник, аграрії скоротили виробництво м’яса майже на 20%. Позитивної динаміки досягнули лише у трьох районах краю. Тому Тернопілля посіло лише 20 місце за цим показником.

- Досі скорочується поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ). За І квартал - на 3,9%, тобто до 172,5 тис голів, - констатує чиновниця. - Найбільше зменшилося поголів’я ВРХ у Підгаєцькому, Зборівському, Чортківському і Збаразькому районах.

Найменше ВРХ, за її словами, залишилося у кількох районах краю. Причому деякі цифри – вражають: у Гусятинському - 3, у Кременецькому - 22, у Підгаєцькому - 83, у Борщівському - 151, у Монастириському - 254, у Чортківському - 680 голів.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео