Польське гонзо про Україну

Про польський репортаж та причини його популярності розповів польський редактор, видавець, культуролог Пйотр Марецький. Зустріч із ним відбулася у книгарні «Є». Модерував захід очільник тернопільського видавництва «Крок» Юрій Завадський.

Він назвав видавничий дім Ha!art, який очолює Пйотр Марецький, видавництвом, що вміє відкривати нові імена у польській літературі. Саме тут побачила світ перша книжка Зємовіта Щерека.

Особливість цього репортажиста в тому, що він один із не багатьох, кого цікавлять такі країни, як Україна та Румунія. Власне, його книжка «Прийде Мордор і нас з’їсть» про Україну. Письменник часто буває в нашій країні та навіть жартує, що його паспорт із численними штампами про перетин кордону, схожий на паспорт «човника».

Популярним письменника зробив його стиль, який можна назвати квазірепортажем, у певній мірі, автор навіть кепкує над цим жанром. Його репортажі, за американською традицією, можна назвати гонзожурналістикою — дуже суб’єктивним писанням, в якому змішані вигадка та реальність, а різниця між літературним героєм та автором стерта.

Анна ЗОЛОТНЮК

Вибір читачів за тиждень

Відео