Як використовують кошти обласного бюджету на утримання Тернопільської обласної ради

Як людина щодня витрачає свої власні кошти, так і область через головних розпорядників користується правом витрачати гроші з бюджету. За ініціативи громадських активістів, у кожного зацікавленого жителя Тернополя з'явилась можливість дізнатись, як витрачають кошти обласного бюджету.

Це – унікальна можливість – нею не може скористатись житель будь-якого іншого міста країни. Лише тернополяни отримали змогу визначити доцільність використання державних коштів і зробити власні висновки щодо витрат обласного бюджету. Мене зацікавила інформація, що стосувалася вартості утримання обласної ради Тернополя.

Загалом у 2015 році з бюджету Тернопільської області було здійснено 57 операцій на купівлю розхідних матеріалів на суму 1 550 тис. грн. Що стає зрозумілим для пересічного громадянина? Єдине те, що кожного року обласна рада м. Тернопіль витрачає цю суму коштів для здійснення власне технічної діяльності.

Аналізуючи дану діаграму, в першу чергу зазначаємо, що вагомою складовою даних витрат є витрати на управління з експлуатації майнового комплексу, охорона будівлі, витрати, пов’язані з експлуатацією транспортних засобів.

Загальні суми витрат даних складових зображено в табличці:

Спрямованість витрат

Загальна сума, тис. грн

Частка у загальній сумі %

Управління з експлуатації майнового комплексу

277,3

17,9

Витрати на експлуатацію транспортних засобів

192,9

12,4

Комп’ютерне забезпечення та їх ремонт

49,4

3,2

Пальне

99,9

6,4

Розроблення технічної документації

152,9

9,9

Канцтовари

81,0

5,2

Інформаційне забезпечення та піар влади

170,6

11,0

Охорона будівлі

231,0

14,9

Інші видатки

295,6

19,1

Всього

1550,6

100%

 

З даної таблиці випливає, що найбільшу частку з даних видатків займають видатки на управління з експлуатації майнового комплексу (17,9% від загальної суми), наступною складовою є охорона будівлі (14,9% від загальної суми), останньою складовою є витрати на експлуатацію транспортних засобів (12,4% від загальної суми)

При розгляді даної теми, а саме при вивченні кошторисів на закупівлю різних розхідних товарів, мою увагу привернула раціональність обсягів закупівлі тих чи інших матеріалів.

Варто зазначити, що є проблема неефективного використання ресурсів із бюджету Тернопільської обласної ради, а саме: спрямування значних обсягів дотацій (в сумі 3282,3 тис. грн) на комунальне підприємство, що надає послуги, пов’язані з експлуатацією майнового комплексу Тернопільської обласної ради. За відсутності конкурсних процедур та прозорої звітності даного комунального підприємства не можливо визначити реальну вартість наданих послуг чи вимагати підвищення їх якості виконаних робіт.

Непродуманою та недосконалою є система надання соціальної допомоги малозахищеним громадянам області через одноосібне ухвалення рішень депутатами обласної ради про розподілення суспільних фінансових ресурсів.

Тому для оптимізації використання ресурсів з обласного бюджету варто застосовувати Систему електронних державних закупівель ProZorro для здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг для Тернопільської обласної ради якомога швидше.

На сьогоднішній час існування такої процедури, як «Публічний звіт про витрати коштів обласного бюджету», є першим кроком на шляху залучення громадськості до оцінки раціональної роботи органів виконавчої влади.

Підготував студент групи ФУД м-11 Глухенький І.О.

Стаття підготовлена для Конкурсу студентських публікацій на тему "Використання коштів обласного бюджету Тернопільської області", що проводився ГО "Експертно-аналітична група "Акцент" спільно з ГС "Рада бізнесу Тернопілля" та кафедрою фінансів ім. С. І. Юрія Тернопільського національного економічного університету. Конкурс проводився за фінансової підтримки ГС "Рада бізнесу Тернопілля.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео