Агро-новини 7 травня

Новини аграрного сектору.

Збезпеченість господарств мінеральними добривами зросла на 5%.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт заявлено та передбачається використати 946 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив, з них: азотних – 676 тис. тонн, фосфорних – 152 тис. тонн, калійних – 118 тис. тонн. Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

За оперативними даними областей, станом на 6 травня з урахуванням перехідних залишків господарства задекларували про наявність 1,0 млн. тонн поживних речовин мінеральних добрив або 109% до заявки, в тому числі азотних – 747 тис. тонн, або 111%, фосфорних – 160 тис. тонн, або 105%, калійних – 120 тис. тонн, або 102% до заявлених обсягів. У порівнянні з відповідним періодом минулого року господарства придбали на 7,0 тис. тонн добрив більше, а забезпеченість ними зросла на 5%.

З початку весняно-польових робіт господарствами внесено 701,0 тис. тонн поживних речовин, що відповідає минулорічну показнику, зокрема підживлення азотними добривами озимих зернових культур проведено на площі 6,8 млн. га, або 98% до потреби.

Виробництво м’яса на Тернопільщині скоротилось на 19,5%.

Обсяг виробництва валової продукції сільського господарства Тернопільської області у січні-березні 2016 року, в порівнянні з відповідним періодом минулого року, зменшився на 2,9% до 425,3 млн. гривень (15 місце серед регіонів України). Про це повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

Триває подальше скорочення поголів’я великої рогатої худоби на 3,9% до 172,5 тис. голів, в тому числі і в агропідприємствах на 2,1%. Найбільше зменшилось поголів’я у Підгаєцькому (на 49,4%), Зборівському (на 36,4%), Чортківському (на 13,4%), Збаразькому (на 7,7%) районах. Найменша чисельність поголів’я ВРХ спостерігається у Густинському (3 гол.), Кременецькому (22 гол.), Підгаєцькому (83 гол.), Борщівському (151 гол.), Монастириському (254 гол.), Чортківському (680 гол) районах.

«За I квартал 2016 року в агропідприємствах області виробництво м’яса скоротилось на 19,5% (20 місце серед регіонів держави). Позитивної динаміки вдалося досягнути лише у 3 районах області, разом з цим значний спад допущено у Зборівському (на 74,3%), Бережанському (на 71,8%), Підволочиському (на 58%) районах. Найменші обсяги виробництва м’яса зафіксовано у Бережанському (71 тонна), Козівському (931 тонна), Підволочиському (1153 тонн), Збаразькому (2261 тонна) районах», – говорить директор департаменту економічного розвитку та торгівлі Галина Воляник.

Натомість, усіма категоріями господарств аграрної сфери у січні-березні 2016 року збільшилось виробництво молока до 64,4 тис. тонн (+0,2%, 8 місце серед регіонів України), яєць до 122,8 млн штук (+4,7%, 4 місце серед регіонів держави), у тому числі в аграрних підприємствах зросло виробництво молока на 14,2%, яєць – 8,7%. Поголів’я свиней у звітному періоді збільшилось на 2% і склало 436,1 тис. голів (4 місце серед регіонів України).

В Україні завершили посів цукрових буряків.

Сприятливі метеорологічні умови на всій території країни дозволили аграріям вчасно провести весь комплекс весняно-польових робіт та засіяти цукровими буряками 100% запланованих площ станом на 5 травня. Минулого року посівні роботи завершились на тиждень пізніше, повідомляє «Укрцукор».

Вирощування буряків потребує 160-200 днів, тому ранній посів прискорить урожай та запуск заводів. В цілому по країні та на підприємствах НАЦУ агрономи вже оглядають перші сходи посівів та акцентують увагу на гарній схожості та їх загальному стані.

Посівні площі цукрових буряків у 2016 році, згідно з даними Мінагрополітики, складуть 282 тис. га, що на 43,2 тис. га більше, ніж минулого року.

Близько половини посівів зосереджено в трьох областях: Вінницькій – 53 тис. га, Полтавській – 37,5 тис. га та Хмельницькій – 36 тис. га. Також майже по 18 тис. га засіяли Тернопільська та Київська області, а Кіровоградська, Черкаська, Львівська, Волинська, Житомирська, Рівненська засіяли в межах від 12 до 15 тис. га.

Загалом за прогнозними даними Департаменту сільського господарства США (USDA), у 2016 році урожай цукрових буряків зросте на 15% за рахунок збільшення посівних площ. Відповідно, очікується і зростання виробництва цукру в Україні в 2016/17 до 1,7 млн. т, що на 200 тис. т більше, ніж минулого року.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео