Тернополянина не відпускають додому з зони АТО навіть після року служби (фото)

В редакцію «Терену» звернувся тернополянин Мар’ян Павлов, який вже більше року проходить службу в зоні АТО. Його саперна рота 14 ОМБр уже майже 3 тижні «сидить на валізах» і чекає демобілізації, проте здається, поки дарма.

Бійців цієї роти взяли на службу під час 5 хвилі часткової мобілізації. Хлопці вірою і правдою відслужили більше року, отримавши за весь час лише 1 коротку відпустку.

Відповідно до Указу Президента України від 25 березня 2016 року «Про звільнення в запас військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, призваних відповідно до Указу Президента України від 21 липня 2014 року № 607 та під час першої черги часткової мобілізації відповідно до Указу Президента України від 14 січня 2015 року № 15» бійців мали демобілізувати ще в березні-квітні. Проте за словами воїнів, відпустили додому лише частину особового складу: 18 хлопців продовжують нести службу.

- Стає дедалі складніше, - розповідає тернополянин, - через добу в наряді і то по два чоловіка на пост, це вже є порушенням статуту.

Хлопці виснажені, а головне, розчаровані. Адже усіх їх вже майже 3 тижні чекають вдома близькі та рідні.

Мар’ян Павлов поскаржився на відсутність будь-якої інформації про можливі причини і терміни затримки.

- Вся 4 хвиля вже на «дембелі», п’ята – на рівненському полігоні техніку здають. А ми досі тут, - каже тернополянин. - Хоча у всіх новинах розповідають, що демобілізація пройшла успішно. Ми просто не знаємо, чого очікувати.

Якщо у керівництві ЗСУ і місцевому комісаріаті хочуть прокоментувати ситуацію, що склалася із демобілізацією, "Терен" готовий її оприлюднити.

Для довідки: сьогодні Міноборони похизувалось створенням сайту для демобілізованих demobilization.info, на якому розмістили масу необхідної інформації для бійців: права і нормативні акти та корисні посилання і контакти.

Тамара КОБЛИК

Фото з особистого архіву Мар’яна Павлова

Вибір читачів за тиждень

Відео