Юрій Винничук у Тернополі розповів про свій новий роман «Аптекар»

Культовий письменник Юрій Винничук у рамках мистецького фестивалю «Ї» у Тернополі презентував свій новий роман.

 Письменник під час зустрічі із читачами в книгарні «Є» розповів, що хоча роман «Аптекар» і написано на тлі історії, але він не є історичним. Юрій Винничук підкреслив, що він, власне, ніколи і не писав історичних романів, навіть його попередній роман «Танго смерті» теж не є історичним. 

- У ситуації, коли в романі присутня містика, він вже не може бути історичним. Йдеться про історію, яка ніби виступає тлом для «Аптекаря». Мова – про події 1646-48 років, напередодні штурму Львова козаками Хмельницького. Але про сам штурм в романі я поки що нічого ще не писав. Зроблю це пізніше, тому що вся фабула та герої роману мене так спрямували, що я змушений писати продовження цієї історії, викладеної в «Аптекарі», - каже письменник.

Юрій Винничук розповів, що коли він дослідужував давні манускрипти, то його завжди цікавило, як записували себе протягом 15-18 ст. студенти з наших земель у різних університетах Європи.

- І знаєте, як вони себе тоді називали? Коли записувалися gente Ruthenus, natione Polonus – це нормально, мене це не дивувало, коли писали просто ruthenus або roxolanus – теж не дивувало. Але я зустрів запис з 16 століття. Ukrainensis – оце було дивно, адже ми всі переконані, що самосвідомість українців з’явилася аж у 19 столітті. І ось, вже з 16-го століття починаються підписи латиною «українець», - каже Юрій Винничук.     

За словами письменника, є відомий запис студента «Lukas Hulevici, natione Vkrainensis de district Galicia». Відтак Лукаша Гулевича він й зробив головним героєм в романі. Лукаш повертається з навчання у Падуї до Львова і там відкриває аптеку, водночас, займаючись хірургією. Одним з героїв роману є і львівський кат, який постачає частини людського тіла фармацевтам. В романі чимало різних історій приготування ліків і «смачних» речей, якими частували тодішній люд аптекарі, присутня також і любовна інтрига.

Торкаючись продовження майбутньої книги, Юрія Винничук каже, що про штурм Львова «ми взагалі знаємо якісь міфи і нісенітниці, нібито українці у Львові якось помагали Хмельницькому. Це все цілковита неправда. Але це потрапить, скоріш за все до другої книги. Адже роман закінчується тим, що приходить повідомлення, що Хмельницького на Січі обрано гетьманом і в повітрі запахло громадянською війною».

 Про ставлення Юрія Винничка до еротичних романів, нецензурних слів у літературі, подій на Донбасі, улюблених наїдків, напоїв, подорожей, жінок, дітей, музику, поезію – читайте в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту «ТЕРЕНу» наступного тижня.

Орест САРМАТСЬКИЙ

 Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео