Бучач відкриває п’ятий сезон місцевого Арт-Двору

Громадська ініціатива п’ятий рік поспіль живе і наповнюється новими оригінальними формами.

Куточок Бучача, який став Арт-Двором.

Так що ж це за такий двір є Бучачі?  Ініціатор та головний керівник проекту Арт-Двору, музикант Віктор Гребеньовський, каже, що така ідея народилась у нього досить давно.

- Багато років тому, граючи на вулицях німецького Дрездена з ансамблем "Опус", побачив які чудові дворики у них, як їх зберігають. Пізніше у Львові та Чернівцях помітив те ж. Деякий період інструментальний ансамбль "Опус" грав на вулицях Бучача і тільки згодом друзі завели мене у цей останній закритий старий двір, в якому я бував і раніше, але нарешті зрозумів, що це саме те, що так довго шукав,- розповідає пан Віктор.

- Спершу виникла ідея створити концертний майданчик, але поступово, спілкуючись з різними людьми, зрозумів, що це може вирости у значно більший проект із різними видами діяльності. Цікаво те, що з часом багато людей долучилося до реалізації задумів: допомагали облаштовувати, прибирати територію, допомагали матеріалами, збирали кошти на крісла, встановлювали вазони на балконах. Жителі будинків спочатку поглядали насторожено, а побачивши позитивні зміни, активно почали допомагати облаштовуванню і зараз вони - активні захисники цього проекту, - каже Віктор Гребеньовський. 

Доступне мистецтво плюс вільне спілкування.

За словами Віктора, концепція Арт-Двору досить проста - це доступне мистецтво у поєднанні з вільним спілкуванням. 

Це, по суті, камерний концертний мистецький майданчик під відкритим небом. Крім того, організатори проекту мають ще одну, досить амбітну мету – зберегти історичне обличчя Бучача.

- Це звичайно, дуже довгий процес. Для нас першочергове завдання -  змінити суспільну думку, донести інформацію до населення центральної історичної частини міста та влади про важливість збереження архітектурної спадщини, ліпнини на будинках, закликати не знищувати унікальні фасади. Важливо підняти рівень обізнаності населення про місто, в якому проживають, навчити гордитися історією міста і дати інформацію, яким чином можна зберегти ту історичну та культурну спадщину, яку залишили наші предки, - переконаний іцніатор свтореня Арт-Двору у Бучачі Віктор Гребеньовський.

Ініціатива, підтримана громадою.

Таким чином, проект "Арт-Двір" - громадська ініціатива, підтримана мешканцями Бучача. Це – своєрідна мистецька сцена у єдиному в місті старому дворику, котрий зберігся в архітектурному ансамблі міста. За допомогою мистецької програми проект має на меті популяризацію культури в місті, а також розвиток громади. 

Арт-Двір - це недільні виступи музичних колективів, письменників, поетів, театральних об'єднань. Це також місце для виставок художників, скульпторів та фотографів. Проект діє щонеділі у теплий період року: від травня до жовтня.  

- Уявляєте, як це все класно - ще якихось п’ять років тому в цьому старому дворі люди тримали курей, а тепер тут презентують книжки Нобелівського лауреата Йосифа Шмуеля Аґнона, грають рок-гурти, влаштовуються виставки, за чашкою кави здійснюються мистецькі екскурси у місто Іоанна Пінзеля! Арт-Двір – поступово стає своєрідною візиткою Бучача, де регулярно відбуваються культурні заходи далеко не провінційного ґатунку. «Фішка» Арт-двору і в тому. що вхід на перегляд мистецьких імпрез у цьому дворі-колодязі у середмісті Бучача – безкоштовний, - розповів Віктор Гребеньовський.

За остані роки, крім аматорів мистецтва  Бучаччини, гостями Арт-Двору були гурт “Sound jack”, Богдан  Чепурно зі Львова, Світлана Марчук (Богданович) (скрипка) з Луцька, Світлана Кривко (фортепіано), представники літературної корпорації "Meridian Czernowitz, стипендіати  "Станіславівського феномена" - Олена Герасим’юк з Києва та Євген  Мехеда з Миколаєва, гурти "Одеон ",  «Називний   відмінок». А ще – Тарас Прохасько, художник  Юрій Нікітін, заслужена артистка України Фатіма, заслужений діяч мистецтв України, народний художник України, професор Роман Василик зі Львова та багато інших, відомих в Україні та за кордоном особистостей.

От і сьогодні, коли стартує вже п’ятий сезон Арт-двору, афіша  наповнилася очікуванням зустрічі із цікавими людьми, музикантами, літераторами. В під'їзді вже впорядковані виставкові матеріали, з'явилася виставка штампів на цеглах, з яких збудований Бучач. 8 травня, в День Матері, виступатимуть скрипалі, духовики, сімейний дует Матвійчуків, Леся Горлицька та учні, ансамбль духових інструментів під керівництвом Віталія Бандусяка, "New Веселі гудаки", вокально - хореографічна студія студія "Перлина", А ще - інструментальний ансамбль "Опус", гурт "Ефект пам’яті". Також, в цей вечір Олена Сурм’як – Козаренко буде анонсувати свою нову книжку "Без стриптизу".

За словами ініціатора та головного керівника проекту Арт-Двору, музиканта Віктора Гребеньовського, у цьому році  запланована ціла низка оригінальних імпрез, які не раз здивують жителів Бучача у дворику, що в центрі цього західноукраїнського міста. А ще Віктор Гребеньовський вірить, що Арт-Двір, оця єдина локація із сучасною немасовою культурою в Бучачі, цей мистецький простір обов’язково змінюватиме людей на краще, формуватиме їхнє ставлення до культури, мистецтва та навколишнього середовища.

 Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото надано Віктором Гребеньовським  

Вибір читачів за тиждень

Відео