Колекціонер із Чорткова дослідив тему жінки-матері у грошах

Грошові знаки багатьох держав не обходяться без образу жінки-матері.

Материнство, мама, дитина, годування груддю немовляти і … грошові знаки. На перший погляд, що може бути спільного?, ставить риторичне запитання у часописі «Золота пектораль» колекціонер із Чорткова Ярослав Дзісяк.

- Ми звикли бачити на банкнотах портрети чоловіків: відомих політиків та громадських діячів України та Америки, рідше – королеву та різну архітектуру, - розповідає колекціонер.

-Проте, щоби побачити ті чи інші зображення матері з дитиною, достатньо розглянути банкноти Європи минулого століття, випущені від початку століття до часу Другої світової війни.

Ось мати годує дитятко, поруч неї жінка з веретеном – таке зображення на великих (майже формату А5) купюрах Румунії номіналом 2000 лей 1940 року. На 1000 лей – теж бачимо годування дитини та жінок при роботі, щоправда ці зображення вже меншого розміру. Такі бони були в обігу і в на Буковині в час радянсько-німецької війни. Мілітарних фемін знаходимо на п’яти марках Німеччини від 1904 року. Тут зображена жінка, голова якої увінчана короною, в руках — піка та щит із німецьким гербом, поруч неї – дитина з голубом на долоні. Ймовірно, цю бону випустили до 30 річчя Брюссельської декларації про закони і звичаї війни 1874 року. На німецьких нотгельдах (грошові знаки, які випускали міста в час гіперінфляції) 1921 року – діва Марія з Ісусиком на руках, - каже пан Ярослав.

Він розповівдає, що на двадцяти злотих Польщі, випущених 1936 року, які були в обігу і на Західній Україні, з лівої сторони - жінка з хлопчиком на руках, біля її ніг - дівчинка. Цікаво, що в малих у руках квіти. 100 французьких франків 1937 року яскраво насичені (насичені чим? Кольором, зображеннями?), як і більшість банкнот цієї країни, показують двох жінок біля плодових дерев, пані спираються на стелу, де вказано назву грошової одиниці і країну, а поруч них голі діти та овечка. Усміхнена дівчинка на руках у матері - на 20 франках 1942 і 1944 років. І найближчою до нас в часі є 100 форинтів Угорщини 1993 року випуску - на них відтворена картина годування груддю, схожа на ту, яку ми бачили на румунських леях. На нових емісіях такі зображення вже відсутні. Є на монетах, зокрема і з дорогоцінних сплавів, але це вже інша тема.

До речі, як повідомляється у соціальних мережах, на 20-доларовій банкноті США незабаром з'явиться жінка-афроамериканка. Вона замінить президента, який ненавидів індіанців. Очікується, що новину про зміну зовнішнього вигляду банкноти, на якій зараз зображений колишній президент Ендрю Джексон, оголосить міністр фінансів США Джек Лью. Офіційний представник казначейства підтвердив CNN, що портрет Табмен з'явиться на $ 20. Також жінки з'являться на задній стороні 10-доларової банкноти, на передній стороні якої зображений перший секретар казначейства США Олександр Гамільтон. Це буде колаж з лідерів руху за виборчі права жінок. Очікується, що оновлена 10-доларова купюра вийде в обіг до 2020 року, але поки неясно, коли з'явиться нова 20-доларова банкнота. Читайте також: На 10-доларовій купюрі з'явиться жінка Легендарна Гаррієт Табмен – афроамериканка, яка зуміла втекти з рабства і допомогти звільнитися тисячам інших рабів перед Громадянською війною 1861-1865 років. Екс-президент Ендрю Джексон, який зараз зображений на $ 20, відомий своїм негативним ставленням до корінних індіанських народів. Зокрема, його спадщина включає в себе "Стежку сліз", по якій насильно були переселені корінні американці, що призвело до загибелі тисяч індіанців. Тому багато американців виступали за те, щоб замінити Джексон.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото: «Золота пектораль»

Вибір читачів за тиждень

Відео