Мільйони на субсидії і пільги боргує держава на Тернопільщині

-Мудрий господар починає думати про підготовку до зими ще навесні чи влітку, - вважає голова Тернопільської держадміністрації Степан Барна. – Тим паче, у нас є певні проблеми, із вирішенням яких не варто тягнути.

Про підсумки роботи галузей господарського комплексу і соціальної інфраструктури області в осінньо-зимовий період 2015/2016 року, а також завдання із підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2016/2017 року на колегії обласної держадміністрації начальник управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Михайло Олійник. 

Опалювали 63 лікарні, 474 дитячі садочки і 842 школи.

- Згідно із розпорядженнями голів райдержадміністрацій і Бережанської, Кременецької, Тернопільської та Чортківської міських рад, опалювальний сезон в області розпочався із 9 по 15 жовтня 2015 року, - розповідає він. – Опалювалися як житлові будинки, так і заклади соціальної сфери. Минув сезон стабільно і без виникнення аварійних ситуацій і виробничих неполадок.

Тепло жителям Тернопілля давали 1217 котелень, у тому числі: 73 – комунальні, 1144 - відомчі. Окрім того, стовідсотково в області опалювали: 63 лікарні, 474 дитячі садочки і 842 школи.

-Попри заборгованість в оплаті за тепло, підприємства комунальної теплоенергетики КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» і ОКП «Тернопільтеплокомуненерго» працювали без аварій на об’єктах теплопостачання, - додає він. – Тож труднощів із забезпеченням безперебійного теплопостачання житлових будинків не виникало.

Опалювальний період в області завершився у період із 1 по 8 квітня 2016 року. Після цього тепловики відразу взялися за підготовку до опалювального сезону 2016/2017 року.

У планах – чимало ремонтів і реконструкцій.

-Проблемним питанням медичних закладів у районах було і залишається забезпечення у повному обсязі твердим паливом первинної медичної мережі, а саме фельдшерсько-акушерських пунктів, - стверджує Михайло Олійник. - У незадовільному стані перебувають труби опалення, холодної і гарячої води, зовнішніх тепломереж лікувально-профілактичних закладів. Це обладнання відслужило більше 20 років і практично вичерпало термін експлуатації.

Окрім того, задля скорочення споживання природного газу необхідно вирішити питання щодо переведення на альтернативне паливо і модернізацію котелень Бучацької, Підгаєцької, Залозецької районних лікарень.

-У планах - ремонт 3 котелень та 4 котлів, 820 погонних метрів тепломереж і 2 тис. 290 погонних метрів водопровідних мереж, а також 4 котли слід замінити на нові, - перелічує чиновник.  

При підготовці галузі освіти та науки до осінньо-зимового періоду теж планується виконати чимало робіт. Зокрема, у 21 навчальному закладі хочуть перевести котельні на альтернативні види палива.

-За кошти Фонду регіонального розвитку планується зміцнити матеріально-технічну базу 34 навчально-виховних закладів області: 11 – за кошти субвенції із держбюджету, 5 – обласного, - уточнює пан Олійник.

Для закладів культури, які опалюються дровами чи вугіллям, залишається невирішеним питання стовідсоткового забезпечення мінімальної потреби палива на сезон. Також Михайла Олійника непокоїть, що значна частина будівель закладів культури опалюється періодично – лише під час проведення культурно-мистецьких заходів або частково - лише робочі кімнати.

-За наявності фінансування плануємо перевести 3 заклади культури на альтернативні види палива, - каже він. – Крім того, хочемо провести ремонт 6 систем опалення, 27 пічних систем опалення, замінити 4 котли, впровадити у 3 закладах культури альтернативні види палива, замінити 342 вікна і 80 дверей на енергозберігаючі, провести ремонт 34 покрівель.

Розрахунки за енергоносії «співають романси».

- Загальна заборгованість споживачів краю за використаний природний газ (актуально на 1 квітня 2016 р. із врахуванням боргів минулих років – прим.) - 752,2 млн. грн. Причому основна частина – борг за субсидіями,- уточнює Михайло Олійник.

-Загальна заборгованість споживачів області за використану електроенергію складає зараз 45,6 млн. грн, - продовжує він. - Причому населення боргує 26 млн. грн. Заборгованість за субсидіями – 9,6 млн. грн., а за пільгами – 1,8 млн. грн.

У богах за світло - і підприємства житлово-комунальної галузі (4,7 млн. грн, у тому числі водоканали – 3,6 млн. грн.), і бюджетні установи та організації, що фінансуються з місцевого бюджету (0,9 млн. грн), і навіть - державного (1 млн. грн).

-Загальна заборгованість споживачів краю за використане тепло нині складає 89 млн. грн, - продовжує чиновник. - Причому населення заборгувало 41,6 млн. грн, госпрозрахункові організації – 7,5 млн. грн; бюджетні установи і організації, що фінансуються з місцевого – 21,9 млн. грн, державного бюджету – 3,8 млн. грн.

Заборгованість за пільгами є і тут. Вона становить – 2,1 млн. грн. Натомість за субсидіями – 12,1 млн. грн.

-Я хочу, щоб ви зрозуміли, обласна адміністрація не винна у боргах за пільги і субсидії, - принагідно зауважив заступник голови ОДА Іван Крисак. – Усі гроші, які приходять в область, ми відразу виплачуємо. Про проблему знаю. Відомо мені і те, що держава деяким областям винна ще більше, ніж нам.

Заборгованість споживачів за спожите тепло зростає.

Значну проблему створює і те, що держава досі не відшкодувала заборгованість із різниці в тарифах водопровідно-каналізаційних господарств (8 млн. грн – прим.) і комунальних підприємств теплопостачання. На Тернопіллі ця сума становить 32,5 млн. грн. 

-Наші комунальні теплові підприємства винні за газ (актуально на 20.04.2016 р. із врахуванням боргів минулих років – прим.) - 99,2 млн. грн, - говорить Михайло Олійник. - Рівень оплати за зазначений період становить 78,5%. Рівень оплати за спожитий природний газ у 2016 році – лише 32%.

Заборгованість споживачів за спожиту теплову енергію, порівняно із 20.10.2015 р. збільшилася на 44,1 млн. грн. (98,2%) і тепер, за словами чиновника, складає 89,02 млн. грн.

-Заборгованість бюджетних установ усіх рівнів за тепло теж зросла - на 20,01 млн. грн. до 25,7 млн. грн, - продовжує він. – Хоча я знаю, що на казначейських рахунках певні суми є. Чому їх не «кинути» на покриття богів? Вважаю, що керівникам слід над цим замислитися.

Розрахунки за спожитий природний газ залишаються проблемним питанням для підприємств комунальної теплоенергетики. У них після сплати за природний газ, електроенергію і зарплат не залишається коштів на проведення капітальних і поточних ремонтів, повноцінної підготовки до опалювального сезону 2016/2017 року. А це може привести до виникнення проблем із забезпеченням споживачів опаленням і гарячою водою під час наступного опалювального сезону.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Довідка. На балансі відділів культури і туризму райдержадміністрацій, управління культури і мистецтв Тернопільської та Чортківської міських рад і установ культури обласного підпорядкування перебуває: 61 паливна (53 - на газі, 4 – на твердому паливі, 4 – на електроенергії).

Вибір читачів за тиждень

Відео