На Тернопільщині одній із шкіл поталанило

Лановецькій загальноосвітній школі І - ІІІ ст. №2-поталанило. Решті навчальних закладів району - куди менше.

Вищезгадану школу, за результатами обласного конкурсу, визнано в районі опорною, тому для неї надійшли кошти в межах освітньої субвенції. Це рішення, після довгих обговорень і дискусій, підтримали на своїй останній сесії і депутати Лановецької  районної ради. Доля ж деяких інших освітніх закладів району стала каменем зіткнення, бо  відповідно до законодавства, фінансування з державного бюджету шкіл, де навчається менше 25 учнів припиняється, а місцевий бюджет часто не в змозі утримувати навчальні заклади в селах , адже вартість одного учня там обходиться в кругленьку суму. А школярів обмаль. Скажімо, в селі Осники у початковій школі навчається тільки один учень. У селі Волиця їх шість, але оскільки населений пункт розташований  неподалік від Лановець, то батьки воліють за краще, аби їх діти навчались там, бо і шкільний автобус для цього вже задіяли і якість освіти в школах райцентру незрівнянно вища.

   Чи не найдраматичнішою  виглядає доля Печірнянської загальноосвітньої школи  І – ІІ ст. Цей просторий, споруджений кілька десятків років тому навчальний заклад, що мав завжди і достатньо учнів з кількох довколишніх сіл, і потужну матеріально - технічну базу, й чисельний, добре фахово підготовлений колектив, здавалось, був доволі перспективним освітянським осередком. Однак і його чекає сумне майбутнє: перетворення в школу І ступеня, бо нині тут навчається лише 21 учень. За таких обставин неминуче масштабне скорочення працівників. Особливо, це лякає молодих учителів, оскільки своє подальше працевлаштування за місцем проживання видається для них більш ніж сумнівним.

   Сьогодні всім зрозуміло, що корінь проблеми виходить за межі  освітньої галузі і лежить суто в економічній площині. Мали б молоді люди й сім’ї роботу в себе вдома, то б і учнів у школах було достатньо. Але створенням нових робочих місць районна влада не може  похвалитись. І, укупі з сумною демографічною ситуацією, вищеназвана  проблема вже нависає над рядом інших сільських навчальних закладів району.

Григорій БАСЮК

Вибір читачів за тиждень

Відео