У Поминальну неділю тернополяни йдуть до могил рідних (фоторепортаж)

Поминальна неділя традиційно припадає на другу неділю після Великодня. Отож сьогодні, 8 травня, чимало тернополян відвідують могили рідних, близьких і друзів. 

На кладовищах, що на вулиці Микулинецькій і поруч із селом Підгороднє, - багато людей. Дехто добирається власним транспортом. Решта - їдуть громадським. Тим паче, що маршрутки ходять справно, довго чекати їх не доводиться.

Відразу біля кладовищ можна придбати квіти і свічки. Так, за один нарцис доведеться викласти 1-1,5 грн, а за скромний букетик із бузку та тюльпанів – 15-20 грн. За свічки торговці просять від 2,5 грн.

- Оскільки мені треба лише на Микулинецькому кладовищі обійти кілька могил, то купити треба хоча б із 50 нарцисів, - каже тернополянка Любов Фещук. – Окрім того, хочу закликати священика до могили батька і діда, бо на Пасху цього зробити не встигла. Тоді священиків було мало і до них шикувалися черги. Так, це затратно, але ж не кожен день на цвинтар ходиться. А згадати рідних хочеться…

Між могилами ходять священики різних конфесій. Їх запрошують відспівати померлих. Грошей за це офіційно платити не треба, але у пакет дякові тернополяни традиційно кидають по 10-20 гривень як мінімум.

До слова, погода у Тернополі сьогодні мінлива – раз по раз пускається дрібний дощик, але це ані відвідувачів, ані торговців, схоже не лякає. Проблему може створити лише гроза.

Варто нагадати, що у нашому місті не прийнято влаштовувати «застілля» біля могил, як це роблять на півночі чи на сході України. Рідні зазвичай прибирають могили ще до Пасхи, а у Поминальну неділю приходять, аби лиш помолитися, поставити свічку і залишити квіти. До слова, штучних квітів - чимало, хоча священики вже не перший рік просять їх не ставити на могили.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео