Смерч у Збаражі завдав збитків на 400 тис. гривень (фото)

Напередодні Великодня, 30 квітня ввечері, буревій пошкодив дах на Травневській школі І-ІІ ст. у м. Збараж, яка носить ім’я наймолодшого Героя Небесної Сотні Назара Войтовича. Загалом зруйновано 700 м кв. покрівлі, з них майже 500 м кв. бляхи лежить на землі.

За словами директора школи Василя Оверка, дах зняло над дитсадком «Гномик», який знаходиться в приміщенні навчального закладу, актовим залом, майстернями та частково над спортзалом, пише narodne-slovo.

Того ж вечора та наступного дня на місце події виїжджав перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Головатюк, працівники райвідділу УДСНС. Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації за участю відповідних служб, складено акт обстеження школи та визначено приблизну вартість завданих стихією збитків − 400 тисяч гривень. Також відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому визначено алгоритми дій, зокрема щодо виготовлення проектно-кошторисної документації та виділення коштів для ремонту даху. Розглянуто можливість використання грошей з резервного фонду району.

За потреби буде скликано позачергову сесію районної ради. Четвертого травня навчання у школі та дитсадку було припинено. Із шкільного подвір’я прибирають уламки дерев’яних конструкцій та листки бляхи.

Як розповів директор Травневської ЗОШ І-ІІ ст. Василь Оверко, який став очевидцем стихії, у суботу ввечері він заїхав до школи, щоб перевірити перед великодніми святами, чи все гаразд, зокрема чи всі вікна зачинено.

− Я вже збирався виходити надвір, − каже Василь Васильович, − але затримався, піднявся на другий поверх. Аж раптом школа задвигтіла і здригнулася, здається, до самого фундаменту, почувся звук сильного удару. Коли вибіг надвір, то спершу побачив на подвір’ї кілька балок з покрівлі. Спочатку не зрозумів, звідкіля вони взялися, адже дах нібито був на місці. Лише обійшовши школу, побачив, якої шкоди завдав буревій, фактично смерч. Ураганний вітер просто закотив велику частину покрівлі і зірвав її. Навколо валялися дерев’яні крокви, лати, окремі листи бляхи та цілі величезні сегменти даху 15х15 метрів. А вже за хвилину вперіщив дощ з градом.

Про силу стихії свідчить ще й такий факт: дерев’яний павільйон на дитячому майданчику дитсадка смерч просто «зняв» з бетонних опор і «переставив» метрів за двадцять. Кілька кремезних чоловіків насилу перенесли його на попереднє місце.

Щодо зірваної покрівлі, то десь 300 м кв. лежить компактно секторами, а 200 метрів − розкидано по листу.

А втім, попри завдані збитки, зауважив Василь Оверко, найголовніше все-таки те, що ніхто з людей не постраждав.

Вибір читачів за тиждень

Відео