«Агропродсервіс» переймає європейський досвід в Португалії

Делегація «Агропродсервісу» відвідала з робочим візитом португальське м’ясопереробне підприємство.

У Португалії члени делегації «Агропродсервісу» мали змогу відвідати два м’ясопереробних підприємства, які знаходяться в окрузі Лісабон.

- Час настільки спресований, - ділиться своїми враженнями телефоном Іван Чайківський, - що у нас не було й хвилі, аби ознайомитися з визначними місцями португальської столиці.

На м'ясопереробних підприємствах в очі відразу кидаються кілька особливостей. Передусім – висока культура виробництва та новітні технології, добре продумана логістика, прості й зрозумілі правила гри на ринку м'ясної продукції. А ще – тут характерне різноманіття підходів до організації економіки харчової промисловості.

Співіснують два типи – замкнутий цикл виробництва, тобто фірма займається вирощуванням поголів'я свиней, худоби, овець і має свою переробку. Є також підприємства, які здійснюють переробку давальницької сировини.

Настасівську делегацію природно більше цікавив перший тип господарської діяльності, адже за таким принципом налагоджується виробництво на Тернопільському м'ясокомбінаті.

М'ясопереробна фірма Stec Rapopal s.a. входить до групи аграрних компаній, яка має 15 тисяч високопородистих свиноматок. Вирощені тут поросята переробляються на власному підприємстві, створеному на кооперативних засадах. Управляється воно радою директорів, які представляють увесь сегмент групи аграрників, об'єднаних за корпоративним принципом.

Stec Rapopal s.a. за зміну переробляє 2 тисячі голів свиней. Головна спеціалізація – охолодження м’яса та його реалізація через мережу спеціалізованих магазинів і  експорт на зарубіжні ринки. У дещо меншій мірі підприємство займається виробництвом готової м’ясної продукції.

М'ясокомбінат Valinha має потужні забійні та цехи з переробки м’яса, які визначають головний напрямок його діяльності. Сюди на забій від фермерських господарств  потрапляє більше півмільйона голів свиней і 30 тисяч ВРХ на рік. У структурі переробки власне поголів’я тварин становить 40 відсотків. Щороку тут вирощують більше 300 тисяч голів свиней в рік і 20 тисяч ВРХ.

Подібні зустрічі дуже корисні, переконані в «Агропродсервісі». Адже вітчизняне виробництво, збагачене  зарубіжною практикою, має шанс гідно конкурувати на європейських ринках.

За матеріалами agroprodservice

Вибір читачів за тиждень

Відео