Іванна Костюк: «Уся наша команда – це люди, які люблять Україну»

Bereziv Bander Fest - це етнофестиваль в патріотичному дусі, де всі зможуть насолодитись не лише якісною українською музикою, а й гарно відпочити, милуючись чарівною красою Карпат.

Тож ми поспілкувались з Іванною Костю, однією з організаторів фестивалю, людиною, що намагається популяризувати українську музику.

- Де, коли і скільки днів триватиме фестиваль? 

- Фестиваль відбудеться в горах у с. Вижній Березів, Косовського району, Івано-Франківської області. Він буде тривати три дні – з 15 по 17 липня, тож кожен охочий зможе вдосталь насолодитися якісною українською музикою на свіжому карпатському повітрі.

- Як виникла ідея створення? 

- Не можу сказати, що ідея створення фестивалю виникла в якийсь певний час. Молодій українській музиці дуже важко розвиватись. Є потреба в тому, щоб давати можливість молодим виконавцям виходити на велику сцену. Адже вони - та рушійна сила, що може популяризувати все українське, цим самим прививши  любов до нього.

- Скільки часу триває підготовка? 

- Швидко підготувати такий фестиваль – неможливо. Тому, як тільки закінчився минулорічний, ми почали думати про наступний. Це великий шмат роботи. Треба ж не лише гурти позапрошувати, а й інші розваги організувати, спонсорів знайти, проаналізувати всі деталі, виправити минулорічні помилки тощо. Роботи дуже багато, але в нас хороша команда, тому ми обов’язково справимося.

-  Кого з відомих гуртів плануєте запросити, і скільки гуртів загалом буде? 

- Ми вже оголосили кілька гуртів. Це Сокира Перуна, Залізний Хрест, Друже Музико, ФІРА, KEtO, GREEN SILENCE, MORPHINE SUFFERINE, ЛТК (Львівський Танцювальний Клуб), Патроничі, Біла Вежа, Гуцули. Поступово ближче до початку фестивалю будемо оголошувати інших учасників. Загалом запрошених гуртів буде менше, ніж молодих. Адже мета фестивалю – це популяризація української молодої музики. Тому велику частину часу ми будемо відводити виступам молодих команд. Але можемо запевнити, що серед молоді ми також відбираємо лише найбільш якісні.

- Бачила, що російської музики у Вас на фестивалі не буде, чому така категоричність? 

- Ми патріотичний фестиваль. Уся наша команда – це люди, які люблять Україну і хочуть робити щось для її розвитку. Тому й вирішили фестиваль робити без російськомовної музики, адже зараз наша країна має потребу в розвитку саме нашого продукту, українською мовою, з українськими звичаями.

- Чому ви вирішили зробити саме етнофестиваль? 

- Тому, що ми корінні українці, і кожен з нас не повинен забувати про своє минуле. Одне з завдань фестивалю – поширити фольклор. Тому в нас будуть виступати не лише рок-колективи, а й народні. Будуть як танцювальні, так і пісенні фольклорні команди.

-  Як фестиваль проходитиме?

- На фестивалі буде всього 2 сцени – велика і мала. На великій будуть проходити усі офіційні частини та виступи колективів. На малій – дитячий пісенний конкурс, виступи народних колективів, діджеїв та акустичні номери.

-  Що найважче в організації?

- Відразу і не скажеш, що є найважчим. Кожна робота по-своєму складна. За кожну гілочку роботи у нас відповідає окрема людина, яка добре в цьому орієнтується. Кожен член оргкомітету робить те, що в нього виходить найкраще. Тому й робота у нас більш-менш злагоджена і надважких завдань немає.

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото з власного архіву Іванни Костюк 

Вибір читачів за тиждень

Відео