Агро-новини 12 травня

Новини аграрного сектору.

АПК не отримає додаткового фінансування

Додаткового бюджетного фінансування агросектору в розмірі 10 млрд грн цього року не буде. Про це в інтерв’ю AgroPolit.com заявив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

«Я звертався з пропозицією, що потрібно збільшувати фінансування. Цифру обговорювали. Але боюся, що цьогоріч 10 млрд грн не буде. По-перше, вже пройшли частину року і є програми, за якими держава заборгувала близько 800 млн грн. Спочатку слід розібратися, які з цих боргів штучні, а які — дійсні», — повідомив очільник Мінагропроду.

За його словами, після проведення такого аудиту потрібно розпочати рух із повернення боргів. Говорячи про можливість збільшення бюджетної підтримки, Тарас Кутовий зазначив, що позиція із Міністерством фінансів поки що не узгоджена.

«Щодо фінансових важелів підтримки. Цього року вони не надто значні (з бюджету заплановано 300 млн грн +50 млн грн). Якщо такими ресурсами підтримувати всю галузь, то цю допомогу ніхто не побачить. Але подивімося статистику за минулі роки: державна підтримка (пряма і непряма) іноді сягала більше 20 млрд грн на рік», — сказав міністр.

У Польщі відкрито торгове представництво української продукції

У Варшаві на території гуртового ринку «Bronisze» відбулося відкриття торгового представництва української продукції, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написала директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Наталія Хмиз.

«Це нові можливості для збуту с/г продукції наших виробників на ринок ЄС. Саме на такій торговій площадці з практики можна дізнатись про вимоги, починаючи від якості продукції і закінчуючи стандартами упаковки, фасування та маркування, тощо», — зазначила вона.

За її словами, тепер протестувати свою продукцію на ринку Польщі можуть усі бажаючі виробники як продуктів харчування так і свіжої плодоовочевої продукції

Аграрії перейшли на насіння українського виробництва

За два останні сезони ситуація на українському ринку насіння зазнала суттєвих змін, пише «УкрАгроКонсалт».

В умовах нестабільної економічної ситуації помітно скоротився імпорт посівного матеріалу деяких культур, наприклад, кукурудзи. При цьому площі сівби залишалися на колишньому рівні. Ця тенденція свідчить про переключення сільгоспвиробників на насіння українського виробництва.

У той же час, імпорт насіння високомаржинальних культур, зокрема соняшнику, залишається на стабільно високому рівні.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео