Іван Марчук матиме на Тернопільщині свою премію

Рішення про заснування обласної премії Імені Івана Марчука та звернення до керівництва держави щодо створення музею геніального митця у Києві прийняли депутати Тернопільської обласної ради.

Починаючи з цього місяця, на Тернопільщині буде започатковано обласний конкурс та вручення премії імені Івана Марчука обдарованим дітям краю в галузі образотворчого мистецтва. Крім цього, сьогодні на сесії Терніопльської обласної ради підтримано ініціативу громади рідного села митця – Москалівки щодо виділення у Києві приміщення для музею народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка  Івана Марчука.

 Земляки Івана Марчука, упевнені, що музей в серці України, місті Києві, зможуть відвідати значно більше людей, ніж в будь-якому обласному центрі чи, тим більше, в  рідному селі художника. 

    «На нашу думку, така людина заслуговує мати притулок для своїх картин. Хотілося б, щоб держава подбала про них не після смерті художника, а за його життя. Знаємо, що доля кожної роботи надзвичайно турбує митця. Він мріє залишити творчу спадщину у своїй державі і хоче бачити картини не розпорошеними по світу, а сконцентрованими в одному музейному приміщенні. Творче надбання – заслуга   художника, а завдання українського народу зберегти і залишити в Україні цей безцінний скарб», йдеться у Зверненні депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України Петра Порошенка та Кабінету Міністрів України.

   Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео