Журналісту з Тернополя архієпископ вручив відзнаку «За служіння Богу і Україні» (фото)

Архієпископ Тернопільський, Бучацький та Кременецький Нестор вручив заслуженому журналісту України Олегу Снітовському відзнаку «За служіння Богу і Україні».

Подія відбулася в рамках зустрічі військових капеланів, меценатів, благодійників під час звіту про роботу капеланської служби Тернопільської єпархії УПЦ КП за участю голови Тернопільської ОДА Степана Барни, про що повідомляв «ТЕРЕН».

- Відзнака «За служіння Богу і Україні» - загальноукраїнська нагорода з особливим статусом. Вона започаткована задля сприяння відродженню капеланства та підвищенню духовної свідомості громадян України. Передусім, нею нагороджують священнослужителів усіх конфесій, які виконують свій пастирський обов’язок в різних силових, військових, правоохоронних органах та частинах. Відзнаку також вручають і тим, хто сприяє діяльності військового духовенства – мирянам, волонтерам, членам громадських організацій. Сама відзнака має два різновиди: червоний – для  капеланів, сріблястий – для тих, хто підтримує та допомагає військовим капеланам в Україні, - сказав старший військовий капелан, протоієрей В’ячеслав Кізілов.

Вручаючи нагороду, Архієпископ Тернопільський, Бучацький та Кременецький Нестор наголосив, що йому приємно виконувати цю місію. Нагорода засвідчує, що Олег Снітовський як громадянин і журналіст послідовно відстоює християнські ідеали у своїй повсякденній професійній роботі.

Свого часу пану Олегу було вручено срібну медаль до 1000-ліття Хрещення Русі-України, Орден Святого Архистратига Михаїла - за утвердження Української Помісної Православної Церкви і значний внесок у відродження християнських цінностей. Олег Снітовський - керівник великомасштабних проектів «Храми Київського патріархату Української православної церкви. Тернопільська область», «Сакральні пам’ятки Тернопільщини», живописних пленерів «Божа Стопа. Почаїв – 2012», «Тобі, Богородице. Зарваниця-2015», іконописного пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця-2016», низки телевізійних репортажів, серії фотографій,  газетних публікацій на духовну тематику.

- Ця нагорода – земна. За ті добрі справи, що кожен робив і робить, нагороджений тут, на землі. Але головна нагорода – це та, яка чекає на нас у Царстві Небесному, нагорода за всі чисті й праведні думки й діла, - сказав владика Нестор.

- Напевно, немає нічого приємнішого, як відчути: те, що робиш – потрібне і важливе, - сказав Олег Снітовський, отримуючи відзнаку. - Завжди намагався робити те, до чого лежить мені душа. Бо, напевно, у душі кожного закладена висока Божа благодать, а внутрішній голос – то голос совісті, котрий підказує, як діяти, що і як робити. Так і живу, подумки звіряючи свої дії із отим моральним внутрішнім камертоном. А взагалі, травень, для мене – місяць особливий. Саме в цю пору народився мій батько, Царство йому Небесне. Людина, яка для нас із моїм братом Йосипом, який теж, як і батько, побачив світ Божий у травні, залишається орієнтиром у житті. Зрештою, травень – місяць народження моєї дружини Галі і її мами Віри, терпіння і розуміння яких давало мені можливість реалізувати задумане. Й жити в радості творення. Бо, напевно, правду кажуть, що той, хто творить, опікується Творцем… Отримана відзнака, що зветься «За служіння Богу і Україні», здається, увібрала в себе сутність усього нашого буття, освітленого Божим світлом і ласкою. Тож, спасибі тим, хто у таку травневу пору цвітіння, додав мені цією нагородою особливого душевного многоцвіття і трепету. А ще, тримаючи цю відзнаку на долоні, дякую долі за пройдений шлях. І за той, котрий доведеться здолати, знаючи, що поруч є найдорожчі тобі люди. Уклін і за світлі й тихі хвилини радості, і за подароване вміння тішитися від споглядання навколишнього світу й бачити у звичайному – незвичайне. І за Хрест мій, спасибі. Який мене ще не покинув…

   Творча команда «ТЕРЕНу» щиро вітає нашого колегу із нагородою і бажає нових цікавих репортажів, нотаток, фотографій, що відображають наш такий, часто, неспокійний, суперечливий,  багатогранний, але всупереч усьому, таки прекрасний навколишній світ. Удачі тобі, друже, на життєвій дорозі!

Олена Цісельська

Фото Юрія Семенюка 

Вибір читачів за тиждень

Відео