Агро-новини 13 травня

Новини аграрного сектору

Запорізькі аграрії призупинили посівну

На всій території Запорізької області впродовж останніх днів спостерігалися дощі різної інтенсивності, пише прес-служба Запорізької облдержадміністрації.

Як зазначили у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, умови зволоження ґрунту значно покращилися, що сприяє інтенсивному росту та розвитку сільськогосподарських культур.

«Але наразі проведення посіву пізніх сільськогосподарських культур у господарствах області призупинено. Як підкреслили в Департаменті, відповідно до агрометеорологічного прогнозу, аграріям на цьому та наступному тижні слід чекати дощової погоди», — йдеться у повідомленні.

У Литві відбулася акція на підтримку фермерів

Асоціація сільгоспкооперативів Литви організувала акцію на підтримку фермерських господарств, виступивши проти підвищення цін на перероблене молоко, повідомляють «РІА Новости».

Жителям Вільнюса безкоштовно роздають по літру молока.

«Мета акції — показати споживачу, що у системі молочного сектора щось не так. За 1 л молока фермери отримують всього 8-15 євроцентів, у той же час у магазинах молочні продукти коштують більше €1», — сказала директор асоціації сільськогосподарських кооперативів Юрате Довіденене.

Ініціатори акції вважають, що проблема у молочному секторі існує не тільки у Литві, але і у всій Європі.

«Стартувала молочна криза після втрати російського ринку, потім у 2015 р. були зняті квоти, молочний ринок був переповнений сировиною, тому фермери зараз опинилися у такій складній ситуації», — додала вона.

Акція з роздачі безкоштовного молока Проводиться у Вільнюсі та Рокишкіс.

У Литві діє понад 50 тис. молочних господарств. Раніше фермери-молочники Литви провели у Вільнюсі мітинг проти низьких цін на сировину. На початку квітня міністр сільського господарства Віргінія Балтрайтене заявила, що у цьому році виробникам молока буде виділена компенсація у розмірі €60 млн, з яких €18 млн — кошти з держбюджету, решта — фінанси з єврофондів.

Прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс повідомив, що у травні виробникам вже було виділено з держбюджету понад €16 млн, зараз влада намагається знайти ще €11 млн.

Румунія претендує на провідну роль на зерновому ринку країн Східної Європи

«Румунія могла б відігравати більш значну роль у створенні регіонального зернового ринку спільно з Угорщиною, Україною, Молдовою і Болгарією», — заявив прем'єр-міністр країни Даків Чолош.

Румунія має значні виробничі ресурси у вигляді 13 млн га сільськогосподарських земель. І цей потенціал задіяний у повному обсязі.

Румунія повинна мислити масштабами східно-європейського регіону, інакше буде складно нарощувати виробництво, каже Даків Чолош. Країна повинна мати надійні ринки збуту і можливості для цінових маневрів.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео