Тернопіль побачив поштову марку номер 14097 «Іван Марчук. Скажи мені правду. 1994» (фото)

Спецпогашення марки та конверта, присвяченого 80-річчю народного художника України Івана Марчука, відбулося у Тернополі.

   Сама імпреза була влаштована в арт-галереї обласної організації Національної спілки художників України. Організатори події повідомили, що тираж марки - 130 тисяч примірників. Крім цього, «Укрпошта» випустила «Конверт першого дня», на якому зображено портрет художника та фрагмент картини «Погляд у безмежність». Тираж конвертів – 3900 примірників.

Звертаючись до присутніх, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна сказав, зокрема, ось що.

- Ми віддаємо шану людині, яка сама себе створила і популяризує Україну у світі. Де б він не був, він говорить про Україну і про своє рідне Тернопілля. Ідея виготовлення марки та конверта – це спосіб донести пам'ять про цю людину, її значний внесок у розвиток української культури на світовому рівні. Сьогоднішня подія – складова у циклі заходів щодо популяризації творчості Івана Марчука. Так, у кожному районі області відбудеться презентація  персональної виставки заслуженого журналіста України Олега Снітовського «Вітражі душі» про всесвітньо відомого художника. Більше того, восени у Тернополі  буде ще одна виставка Івана Марчука, суттєво доповнена. Вона діятиме у Тернопільському обласному художньому музеї, - сказав Степан Барна.

   Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук закцентував увагу присутніх  на практичних кроках з боку влади у контексті  підтримки музею у селі Москалівна.

- Ми вшановуємо сьогодні, без перебільшення, визначну особистість – народного художника Івана Марчука, - наголосив голова обласної ради Віктор Овчарук. – Тернопільська обласна рада 2016-й оголосила Роком Івана Марчука. Також обласна рада прийняла ряд бюджетних скерувань щодо його села Москалівки - там відновлено музей художника, дорогу. Ювілей митця на Тернопільщині відзначається в усій області низкою заходів – геніїв, які прославляють нашу державу та Тернопільщину, треба пошановувати допоки вони серед нас, - підкреслив Віктор Овчарук.

  А голова Тернопільської міської ради Сергій Надал у своєму слові перед початком спецпогашення наголосив на значущості цієї події.

- Вона для нашого міста – визначна. Ця марка, цей конверт -  наша загальна подяка великому Майстру від усіх  тернополян за його працю, творення, - сказав міський голова Тернополя.

    Безпосередньо перед спецпогашенням виступили також керівники тернопільської пошти, товариш Івана Марчука, голова обласного «Меморіалу» Богдан Хаварівський та голова обласного осередку Товариства філателістів Валерій Матвєєв.

  Урочиста мить – і перші особи області та міста колективно кладуть руки на штемпель, натискають його і на конверті з’являєтьcя відбиток. Чергу займають 58 філателістів та шанувальників творчості Івана Марчука, аби на куплені конверти із зображенням митця та маркою поставити оригінальний штемпель. Марка номер 14097 та ювілейний конверт готові до подорожі світом.

Орест Сарматський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео